fbpx
 

Olivier wil graag spelen

© Karen Vandenberghe

Olivier wil graag spelen

Olivier en zijn vader

De achtjarige Olivier komt met zijn papa en mama helemaal vanuit het zuidwesten van het land naar Kabgayi, in centraal Rwanda. Al sinds zijn vijf jaar, heeft Olivier oogproblemen. Omdat ook zijn mama slecht ziet, geloven zijn ouders dat zijn oogziekte erfelijk en niet te genezen is. De kleine Olivier kan niet rondstappen zonder begeleiding. Zijn ouders zien geen andere oplossing dan de blinde jongen thuis te houden. Hij is dus op achtjarige leeftijd nog nooit naar school geweest.

Recent merken zijn ouders op dat zijn hoornvlies verkleurt. Een lokale gezondheidswerker onderzoekt de jongen, stelt cataract vast en verwijst hen door naar het oogziekenhuis van Kabgayi. Het ziekenhuis staat in Rwanda bekend als het referentiecentrum voor oogzorg. Zijn ouders maken de verre reis, in de hoop dat hij daar gespecialiseerde oogzorg krijgt.

Olivier na operatie

In Kabgayi aangekomen, vertellen Oliviers ouders de arts hoe ongelukkig de jongen is door zijn visuele beperking:

“Olivier is volledig afhankelijk. Hij is vaak triest en erg boos, vooral als hij de geluiden hoort van andere kinderen in de buurt die samen spelen. Dan vraagt hij waarom hij blind is.”

De lokale oogarts onderzoekt Olivier en stelt vast dat de jongen inderdaad blind is door cataract in beide ogen. Met een relatief eenvoudige operatie, waarbij de oogarts de troebele lens vervangt, kan hij het zicht van Olivier redden. Jaarlijks voert het medische team van het Kabgayi oogziekenhuis bijna duizend oogoperaties uit bij kinderen, en maar liefst zesduizend bij volwassenen. Toch is Damascène, de vader van Olivier angstig en twijfelt hij. Wanneer hij echter de getuigenissen van andere patiënten in het ziekenhuis hoort, geraakt hij toch overtuigd dat de operatie zijn zoon opnieuw zicht zal schenken.

Na een geslaagde cataractoperatie, is het gezin ontzettend blij. “We zijn gelukkig dat onze zoon nu naar school kan gaan. Hij zal net als andere kinderen leren lezen en rekenen en voor zichzelf kunnen zorgen.” En Olivier zelf? Die wil vooral heel graag samen met de andere kinderen spelen. Later wil hij landbouwer worden, zoals zijn ouders.

Een cataractoperatie is een relatief eenvoudige ingreep die slechts 150 euro kost voor een kind.
Doe vandaag nog een gift.

Foto’s in tekst: Kabgayi Eye Unit – Header foto: © Karen Vandenberghe

Lees je graag meer verhalen?