Saint Joseph Likasi

Oma Numbi kan weer zien… en lachen

  Numbi Ujiya is is 78 en heeft vijf kleinkinderen. Samen met haar man woont ze in een bescheiden huisje in een buitenwijk van Likasi, Congo. Oma Numbi is blind.

  “Het begon allemaal met hoofdpijn. Ik merkte dat er iets aan de hand was met mijn ogen. Ik begon alsmaar slechter te zien en sinds twee jaar ben ik blind”, vertelt oma Numbi.

  Na de ingreep straalt oma Numbi van geluk.

  Zoals vele Congolezen bewerkt Numbi een lapje grond. Zo kan zij, met moeite, in haar levensonderhoud voorzien. Nu is dat allemaal niet meer mogelijk. “Ik kan niet meer op het land werken omdat ik niet meer zie. Mijn leven is echt ellendig. Niets lukt nog zonder de hulp van mijn man. Ik kan me niet alleen aankleden, verplaatsen,… Ik verlang echt naar mijn leven van vroeger”.

  Tot een van haar buren haar vertelt dat dokters in het Saint Joseph oogziekenhuis van Likasi oogaandoeningen behandelen. Oma Numbi beslist naar dat ziekenhuis te gaan.

  Daar stelt de lokale oogarts, dokter Sonny, onmiddellijk een duidelijke diagnose: cataract in beide ogen. Hij vertelt haar dat zij, met een eenvoudige operatie, opnieuw zal kunnen zien. Omdat Numbi niet langer in de duisternis wil leven, aarzelt ze geen moment. Ze wil zich zo snel mogelijk laten opereren.

  De dag van de operatie is Numbi zelfverzekerd. “Ik ben helemaal niet bang voor de ingreep”, zegt ze. Twintig minuten later is de operatie achter de rug en stelt dokter Sonny haar gerust: alles is vlekkeloos verlopen.

  De dag nadien is oma Numbi wel zenuwachtig. Een verpleegkundige verwijdert voorzichtig het oogverband. Eerst tranen haar ogen een beetje, wat normaal is. Al na een paar minuten opent ze haar ogen en ziet ze licht. Ze kijkt verwondert om zich heen.

  De oogarts bevestigt dat het resultaat zeer positief is. Numbi dankt dokter Sonny hartelijk. Ze straalt van geluk en heeft een brede glimlach op het gezicht. “Ik begin een nieuw leven!” glundert ze.

  Dankzij jouw steun kunnen mensen als oma Numbi weer lachen. Met 52 euro schenk je een zichtreddende cataractoperatie. Doe vandaag een gift!