Félix

Een lumineuze start van het nieuwe schooljaar

  Licht voor de Wereld strijdt al meer dan 20 jaar tegen vermijdbare blindheid en voor de inclusie van kinderen met een visuele beperking via onderwijs in Congo, Rwanda en Tanzania.

  Félix, een Congolees jongetje van 10 (op foto hierboven), heeft niet meer nodig dan goede oogzorg om opnieuw naar school te kunnen gaan. Hij wordt geboren met een oogprobleem waardoor zijn zicht jaar na jaar verslechtert. “Hij zit in het tweede leerjaar en ziet almaar slechter”, vertelt zijn mama. “Hij kan niet meer volgen op school, niet meer voetballen en zelfs eenvoudige voorwerpen niet meer vastnemen”. De ouders zijn ten einde raad want ze hebben niet de middelen om hun zoontje te laten behandelen. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat hij blind door het leven zal moeten.

  Tot op een dag het mobiele team van het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi, sinds jaren gesteund door Licht voor de Wereld, naar Kipushi komt. De ouders hebben de verhalen van mensen, die op ‘wonderbaarlijke wijze’ zijn genezen in dit ziekenhuis, gehoord. Zij beslissen het erop te wagen en stellen Félix aan de gespecialiseerde verpleegkundige (TSO) voor. Haar diagnose laat niet lang op zich wachten: cataract. Félix kan direct mee naar het ziekenhuis waar hij de volgende dag al een operatie ondergaat. De dag nadien, bij het verwijderen van het oogverband, kan de jongen zijn vreugde amper de baas. Hij kan opnieuw zien! Hij zal opnieuw kunnen voetballen, goed kunnen volgen op school…

  Ook patiënten met een blijvende visuele beperking helpen we om goede schoolresultaten te behalen.

  Yvelise

  De ambitieuze Yvelise in haar klas. © Karen Vandenberghe

  Yvelise, een 15-jarige Rwandees meisje is daar een prachtig voorbeeld van. De jonge Yvelise gelooft lang dat ze niet goed kan lezen en anders is dan haar klasgenootjes. Ze moet vaak vooraan in de klas plaatsnemen om iets op het bord te kunnen zien. Bovendien heeft ze regelmatig last van rode, jeukende en pijnlijke ogen.

  Ze krijgt een behandeling in het oogziekenhuis in Kabgayi, sinds vele jaren gesteund door Licht voor de Wereld. Haar slechtziendheid is ongeneeslijk maar ze krijgt een nieuwe bril en een speciale loep waarmee zij het bord kan lezen ondanks haar slechtzienheid.

  De hulp die het medisch team me in het ziekenhuis gaf, veranderde mijn leven”, vertelt Yvelise. Ze studeert hard en behaalt schitterende cijfers. “Mijn grote droom is economie gaan studeren in de Verenigde Staten. Daarna wil ik terugkomen naar Rwanda en mijn land verder helpen ontwikkelen.”

  Bekijk hier de getuigenis van Yvelise!

  We zorgen ook dat een geslaagd schooltraject in het bereik ligt van blinde kinderen. Onze gespecialiseerde leerkrachten voorzien in een aangepaste begeleiding.

  Agnès is blind en gaat naar school samen met haar ziende leeftijdsgenootjes. © Raymond Kasoga

  Dit is het geval van Agnès, een Tanzaniaans meisje dat, op zeer jonge leeftijd, glaucoom kreeg. Omwille van onwetendheid, een gebrek aan financiële middelen en een groot tekort aan oogartsen, verloor ze langzaam haar zicht en is nu onherroepelijk blind.

  Zij volgde les aan de Mazinyungu school in Kilosa, in de provincie Morogoro. Daar zitten kinderen met een visuele beperking samen in de klas met ziende leeftijdsgenootjes. Leerlingen als Agnès leren braille lezen en schrijven, een witte stok gebruiken en zelfstandig door het dagelijks leven gaan.

  Agnès doet het goed op school en volgt nu het secundair onderwijs in Lugalo, in de regio Iringa. “Ik zou later graag leerkrachte worden voor kinderen met oogproblemen zoals ik”, vertelt ze vol overtuiging.

  Meer info over het schooltraject van Agnès

  Samen bieden wij hen niet alleen kwaliteitsoogzorg maar ook aangepaste visuele hulpmiddelen en begeleiding aan. We schenken hen ‘zicht’ op een betere toekomst! Doe vandaag nog een gift.