
16 apr Nieuwe fase bouw oogziekenhuis St. Raphaël
Licht voor de Wereld steunt het Saint Raphaël oogziekenhuis in Mbuyi Mayi, Congo, sinds 2009. Hoofdarts dr. Hardi blikt tevreden terug op de zeer positieve resultaten van 2018. Bovendien hebben hij en zijn medisch team onlangs een bijkomende vleugel van het nieuwe ziekenhuiscomplex in gebruik genomen.
Het was een heel goed jaar voor het oogziekenhuis Saint Raphaël. Het oogziekenhuis is dan ook het enige in de provincie Oost-Kasaï, een zeer arme Congolese provincie met een schrijnend tekort aan toegankelijke oogzorg.
Verhuizing in 2017
Jarenlang was het ziekenhuis gevestigd in twee bouwvallige huurhuizen. In 2016 wordt beslist een nieuw oogziekenhuis te bouwen op een terrein dat dichter bij het centrum van Mbuji-Mayi ligt.
Jonge patiëntjes moesten na hun operatie ontwaken op matrassen op de grond. Dit was een onhoudbare situatie.
In maart 2017 worden de eerste twee gebouwen in gebruik genomen. In die gebouwen zijn de administratieve diensten en – voorlopig – ook de consultatieruimten en operatiezalen ondergebracht.
Gebouw opgetrokken na de eerste werken in 2017.
Indrukwekkende resultaten in 2018
Dankzij de nieuwe infrastructuur kon het team van de oogchirurg, dokter Hardi, in 2018 niet minder dan 25.408 consultaties uitvoeren. In 2015 waren dit er amper 16.117.
De inzet en de expertise van het team alsook de toegang tot kwaliteitsvol materiaal zorgen ervoor dat er 1.779 operaties verricht werden, waaronder 1.266 cataract- en 32 glaucoomoperaties.
Bovendien kan de optiekzaak een veel groter aantal brillen verkopen of gratis verstrekken: 1.434 in 2018 tegen 784 in 2017. We kunnen gerust van een record spreken!
Volledig nieuwe vleugel in 2019
Als kers op de taart heeft Licht voor de Wereld onlangs een nieuwe vleugel van het ziekenhuis ingehuldigd: ‘Gebouw B’ waarvan de bouwwerken in maart 2018 van start gingen. In dat gebouw zijn specifieke consultatieruimten ingericht (zie hieronder). Met deze nieuwe lokalen zal het ziekenhuis het spectaculair stijgend aantal oogpatiënten kunnen behandelen.
Binnenkant van het nieuwe Gebouw B.
Getuigenis: Na 22 jaar in duisternis kan Jeanne opnieuw zien
Jeanne Kayikwamba is een van de patiënten van dr. Hardi. Jeanne is een 32-jarige Congolese vrouw uit Bipemba, een dorp aan de rand van Mbuji Mayi. 22 jaar geleden begint haar zicht fel achteruit te gaan.
Door haar slechtziendheid blijft zij dikwijls alleen thuis en kan zij niet naar school gaan.
Zij krijgt een dochter. Spijtig genoeg wordt Jeanne enkele jaren later volledig blind. Zij kan niet meer voor haar gezin zorgen en haar man laat haar in de steek. Sindsdien zorgen haar moeder en zuster voor haar. Jeanne voelt zich dikwijls moedeloos en neerslachtig en komt nauwelijks het huis uit.
Jeanne voor haar operatie, volledig blind aan beide ogen.
Op een dag komt een gemeenschapswerker van het Saint Raphaël oogziekenhuis naar haar dorp. Hij onderzoekt de ogen van Jeanne en stelt vast dat zij cataract aan beide ogen heeft. Hij raadt haar aan naar het oogziekenhuis te gaan. Daar bevestigt de oogarts, dokter Richard Hardi, de diagnose en opereert haar de dag zelf.
Jeanne twijfelde of de operatie goed ging aflopen. Maar ze had niets te verliezen. Haar twijfels blijken ongegrond. Want na het verwijderen van het oogverband is is dolgelukkig. Zij kan opnieuw zien! Terug in haar dorp kan zij haar 10-jarige dochter voor de allereerste keer bewonderen. Zij kan eindelijk voor zichzelf en voor haar dochter zorgen! In het Saint Raphaël oogziekenhuis zorgen dr. Hardi en zijn team dagelijks voor zulke wonderen. Bedankt om ook jouw steentje bij te dragen. Doe vandaag nog een gift en verander levens!
Jeanne kan haar dochter na 10 jaar blindheid voor de eerste keer zien!