fbpx
 

Nieuw oogziekenhuis voor Mbuji Mayi

patienten begeleiden elkaar na hun operatie

Nieuw oogziekenhuis voor Mbuji Mayi

Licht voor de Wereld steunt het Saint-Raphaël oogziekenhuis in Mbuji Mayi, de tweede grootste stad van Congo, sinds 2009. Twee jaar geleden viel de beslissing: er moet een nieuw ziekenhuis gebouwd worden om kwaliteitsoogzorg te blijven waarborgen en om het hoofd te bieden aan de grote toestroom van patiënten. In maart 2017 hebben we reeds twee gebouwen van het nieuwe complex ingehuldigd.

770.000 blinde Congolezen, 25.000 kinderen
Er zijn naar schatting 770.000 mensen blind in Congo. De helft van alle gevallen is te wijten aan cataract. Dit betekent dat deze mensen opnieuw zouden zien na een relatief eenvoudige operatie. Bovendien telt Congo ongeveer 25.000 blinde kinderen en bijna 2,5 miljoen slechtziende inwoners.
Het Sint-Raphaël oogziekenhuis is gelegen in Mbuji Mayi, een stad met bijna twee miljoen inwoners en de hoofdstad van de provincie Oost-Kasaï. In deze zeer arme streek is het oogziekenhuis de enige plaats waar mensen met oogproblemen terecht kunnen.

20.000 consultaties en 1.000 operaties per jaar
Jarenlang was Sint-Raphaël gevestigd in twee bouwvallige huurhuizen. Geen ideale situatie. Dat belette dr. Richard Hardi en zijn team echter niet om elk jaar duizenden patiënten te behandelen. Gemiddeld voerde het team jaarlijks 20.000 consultaties en 1.000 operaties uit.

In 2016 werd de knoop doorgehakt: het nieuwe oogziekenhuis moest op een terrein komen dat dichterbij het centrum van Mbuji Mayi ligt. De beslissing drong zich op om blindheid op een efficiëntere manier te bestrijden in een provincie met meer dan zes miljoen inwoners. Kwaliteitsoogzorg ter beschikking stellen van zoveel mogelijk mensen is immers één van de prioriteiten van Licht voor de Wereld.

Eind maart 2017, nam het team de eerste twee nieuwe gebouwen in gebruik. In deze gebouwen, die een oppervlakte van 200 m² beslaan, zijn de administratieve dienst en, voorlopig ook, de consultatieruimte en operatiezaal ondergebracht. In een tweede gebouwtje zijn de sanitaire voorzieningen en de generator te vinden. De generator is absoluut noodzakelijk omdat de stroom regelmatig uitvalt in de stad.

Bouwwerken in 2018 verderzetten
maquette nieuw ziekenhuiscomplex Mbuji MayiHet spreekt voor zich dat dergelijke omvangrijke bouwwerken grote financiële middelen vergen. Licht voor de Wereld wil in 2018 verder bouwen aan het nieuwe ziekenhuiscomplex.

De volgende stap bestaat uit het optrekken van vier nieuwe gebouwen: een gebouw voor de consultaties, een slaapzaal voor patiënten, een operatiezaal en een wasserij met de garage. Het gebouw dat al afgewerkt is zal de administratieve dienst, de apotheek, de optiekzaak en de sociale dienst herbergen.

‘Docteur miracle’ – de ‘Wonderdokter’
De Hongaarse oftalmoloog Richard Hardi leidt het Sint-Raphaël oogziekenhuis. Hij woont en werkt sinds 1995 in Congo. Dokter Hardi is één van de slechts vijf oogartsen in heel Congo die kinderen opereert. In de streek staat hij bekend als de wonderdokter: “hij die blinden weer laat zien”.

Dokter Hardi onderneemt verschillende keren per jaar missies naar de meest afgelegen dorpen van de Kasai-provincie. Hij neemt al het nodige materiaal zoals operatiemateriaal, brillen, geneesmiddelen,… mee naar het binnenland om er de allerarmste mensen te helpen. Samen met zijn team zet hij ter plaatse een veldziekenhuis op waar hij consultaties uitvoert en opereert in geïmproviseerde operatiezalen. Hij brengt hoop bij de meest kwetsbare mensen.

dr Richard ontvangt een kip van een patient

Schenk een zichtreddende cataractoperatie. Met 52 euro red je het zicht van een volwassene. Een operatie die het leven van een kind verandert, kost amper 150 euro.