Betonnen plafond tegen vleermuizen

  Ondanks de coronacrisis gaan sommige bouwwerkzaamheden van onze partners gewoon door. Dat is het geval bij de bouw van het nieuwe Saint-Raphaël oogziekenhuis in Mbuji-Mayi. De Hongaarse oogarts Richard Hardi kon zelf niet in Congo blijven maar houdt de vooruitgang van de werken nauwlettend in het oog. Dit is zijn getuigenis:

  “Het was geen gemakkelijke beslissing maar ik had geen andere keuze, ik moest dringend naar huis. Mijn paspoort verviel eind april en half maart waren de berichten rond corona al niet echt hoopgevend. Ze voorspelden niet veel goeds! Gelukkig kon ik met één van de laatste vluchten mee naar Europa om mijn paspoort te vernieuwen.

  Aangezien het oogziekenhuis nu nog slechts minimumdienstverlening aanbiedt, maak ik mij geen zorgen over het medische aspect. Maar de vooruitgang van de werken blijven opvolgen is moeilijk.
  Gelukkig is het doorsturen van video- en audiobestanden nu kinderspel geworden. Ik heb dan ook aan duizendpoot James gevraagd onze reporter ter plaatse te zijn, wat hij met enthousiasme aanvaardde!

  Het nieuwe gebouw met de operatiezaal wordt nu opgetrokken en het moeilijkste onderdeel is aan de beurt: het plafond. Ik wil een echt stevig plafond voor het operatiekwartier. In Congo gebruikt men meestal triplex platen wat ook de eenvoudigste oplossing is. Maar het zijn ook ideale schuilplaatsen voor ratten die de platen kapot knagen. Tijdens onze missies naar afgelegen ziekenhuizen hebben wij maar al te vaak te maken met stof, vleermuisuitwerpselen en nog andere verrassingen die uit het plafond vallen. U kunt zich voorstellen dat deze incidenten onaangename maar ook gevaarlijke gevolgen kunnen hebben als zij tijdens een ingreep plaatsvinden.

  Ik herinner mij dat ik tijdens een operatie ooit een mier zag opdagen in de lens van mijn microscoop! Heel eng was dat… Zij had zich op het ooglid van de patiënt genesteld en keek gewoon rustig rond!
  Arm beestje, wist vast niet wat er gaande was en waarom wij zo zenuwachtig waren… ‘Waarom is iedereen aan het gillen. Ik wou gewoon even uitrusten…’ Kortom, ik wil dergelijke toestanden in ons ziekenhuis absoluut vermijden.

  Wij hebben dus gekozen voor gewapend beton voor het plafond. Met het model aanbevolen door onze ingenieur en de knowhow die wij in ons team hebben, gaan die werken goed vooruit!
  Het hout dat we nodig hebben voor het gebinte werd reeds aangekocht. Zodra de tweede gordel van de bouwwerkzaamheden, het plafond en de vloer klaar zijn, komt de beste schrijnwerker uit de streek in actie… want dan moet het dak geplaatst worden!

  Tegen dan is het coronavirus hopelijk onder controle! Het is genoeg geweest, laat minstens Afrika gespaard blijven, er is al genoeg ongeluk en leed in dit continent!”

  Ondertussen is het plafond van beton ook afgewerkt en kregen we de volgende foto’s van dokter Richard doorgestuurd:

  Met jouw hulp kunnen we kwalitatieve oogziekenhuizen bouwen. Doe vandaag nog een gift.