Mapunda

Grootvader Mapunda wil zijn kleinkinderen zien

  In Tanzania steunen we de oogafdeling van het CCBRT-ziekenhuis sinds 1997. Hun doel: kwaliteitsvolle oogzorg bieden aan de meest kwetsbare bevolking.

  De oogarts stelt cataract vast bij grootvader Mapunda © Dieter Telemans

  Grootvader Mapunda is één van de mensen die er hulp krijgt. Deze Masaï woont in Lugoba, een dorp op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad. Mapunda was zijn hele leven lang herder en stapte onvermoeibaar met een grote kudde runderen over de weidse Tanzaniaanse graslanden. Uiteindelijk heeft hij het nomadenbestaan vaarwel gezegd: “Ik heb mijn dieren verkocht omdat ik te oud werd voor deze levenswijze. Nu teel ik groenten in de tuin rond mijn huis.”

  Drie jaar geleden stelde een oogarts van CCBRT cataract vast in het linkeroog van Mapunda. De arts opereerde hem met succes. Sinds kort is echter ook zijn ander oog aangetast. “Ik zie bijna niets meer met mijn rechteroog,” vertelt hij. “Bij maanlicht kan ik de kuilen en hobbels in de grond amper nog inschatten.”

  Mapunda beslist om opnieuw naar het CCBRT-ziekenhuis in Dar es Salaam af te reizen. De grootvader getuigt: “Als ik thuis blijf, kan de dokter mij niet helpen. Ik verlaat mijn huis met een gerust hart omdat ik vertrouwen heb in het team van CCBRT. Zij hebben mij in het verleden goed geholpen. Ik ben ervan overtuigd dat, ook nu, alles goed zal verlopen.”

  Een verpleger begeleidt Mapunda na zijn operatie. © Dieter Telemans

  En gelijk heeft hij! In het ziekenhuis stelt de dokter cataract in zijn rechteroog vast. De volgende dag al opereert hij Mapunda. De operatie verloopt vlekkeloos.

  In het ziekenhuis noemt iedereen Mapunda ‘Babu’, wat ‘grootvader’ betekent in het Swahili. Hij mist zijn kleinkinderen en vertelt daarom ‘s avonds verhalen aan de kinderen die in de ziekenzaal verblijven. Een vertederend zicht voor het verplegend personeel!

  Enkele dagen later wandelt hij vrolijk rond. Hij kan opnieuw zien! De grootvader heeft maar één wens: zo vlug mogelijk naar huis gaan bij zijn kleinkinderen. Hij denkt ook aan zijn moestuin die hij, zoals vroeger, onbezorgd opnieuw zelf zal kunnen onderhouden.

   

  Met 52 euro schenk je een zichtreddende cataractoperatie aan een volwassene als Mapunda. Doe vandaag nog een gift.

   

  Foto’s: Dieter Telemans

   

  Meer verhalen lezen?