Drie broers leven niet langer in duisternis

Clarisse en haar kinderen voor hun operatie

Drie broers leven niet langer in duisternis

De Congolese moeder Clarisse heeft zes kinderen. Vier van hen verloren recent hun zicht. Haar verhaal toont aan hoe moeilijk de leefomstandigheden zijn voor kinderen en volwassenen met oogziektes in de meest afgelegen gebieden van een uitgestrekt land als Congo.

Dokter Richard Hardi heeft net een tiendaagse missie naar Kole achter de rug. Kole is een klein stadje in de provincie Sankuru, op meer dan 500 km van Mbuji-Mayi. In deze regio is er doodgewoon geen oogzorg, zelfs geen verpleger die basisoogzorg kan toedienen.

Dr Hardi opereert een kind van Clarisse

Zoals gewoonlijk wordt het bezoek van dokter Hardi vooraf aangekondigd door de verpleger van het lokale gezondheidscentrum. Hij brengt de mensen uit de buurt op de hoogte dat een medisch team naar Kole komt om oogpatiënten te onderzoeken en te behandelen.

Na enkele dagen ziet dokter Hardi een jonge moeder met zes kinderen toekomen. De oudste dochter is dertien en lijdt duidelijk aan een erge vorm van strabisme of scheelzien. Haar twee zoontjes van acht en zes jaar zijn blind. Er is ook een gezond meisje van drie en ze heeft een blinde tweeling die amper zes maanden oud is.

De mama vertelt dat ze met haar kinderen meer dan 500 km te voet heeft afgelegd om naar Kole te komen. Ze had vernomen dat in het stadje af en toe een dokter aanwezig is die haar kinderen misschien kan helpen. Ze wachten hier ondertussen al weken op de komst van dokter Richard Hardi.

Na onderzoek blijkt dat de twee jongens en de tweeling blind zijn door cataract. Het team doet al het mogelijke om alle familieleden te opereren maar één van de tweelingbaby’s is spijtig genoeg verkouden. Een operatie onder volledige verdoving houdt teveel risico’s in.

De twee zonen van Clarisse na operatie

De operaties verlopen probleemloos: eerst is de niet-verkouden baby aan de beurt en de volgende dag opereert dokter Hardi het rechteroog van de twee oudere jongens. Drie dagen later zijn de kinderen voldoende hersteld en opereert hij hun tweede oog.

Je kan je de vreugde voorstellen bij moeder en kinderen na de geslaagde operaties! De jongens zijn gefascineerd door het scherm van dokter Hardi’s telefoon. Drie kinderen uit eenzelfde gezin zijn gered uit een leven in duisternis. Wat een succes! De volledige familie gaat een nieuw leven tegemoet.

Clarisse belooft de oogarts dat ze er zal zijn met de nog steeds zieke baby om hem tijdens een volgende missie te laten opereren.

Jouw steun maakt een groot verschil in het leven van erg kwetsbare mensen zoals Clarisse en haar kinderen. Doe nu een gift !