De lange weg naar zicht

De lange weg naar zicht

Vanaf de Werelddag van het Zicht op 12 oktober tot het einde van het jaar wil Licht voor de Wereld genoeg geld inzamelen om 10.000 ogen te openen. Het verhaal van het Congolese meisje Mbedji toont hoe jouw gift het verschil maakt.

Al drie jaar is de zevenjarige Mbedji blind door cataract in beide ogen. Haar familie heeft de middelen niet om het kind naar een ziekenhuis te brengen. Op een dag hoort Mbedji’s grootmoeder via de radio dat er een oogarts naar hun streek komt. De grootmoeder is vastberaden om hulp voor haar kleindochter te zoeken. Ze neemt het meisje op de rug en stapt 80 kilometer naar het tijdelijk veldziekenhuis van oogarts Richard Hardi. Dankzij de steun van sympathisanten als jij kan de oogarts verschillende keren per jaar op veldmissie trekken om de allerarmste mensen in erg geïsoleerde streken te helpen.

In achtenveertig uur tijd verandert het leven van Mbedji drastisch. ’s Morgens zit ze angstig te wachten tot ze naar de geïmproviseerde operatiezaal mag. Omdat ze van zo ver komt opereert de dokter onmiddellijk beide ogen. Mbedji’s grootmoeder blijft aan haar zijde wachten tot ze ontwaakt na de verdoving. De volgende ochtend is de spanning te snijden. De oogverbanden gaan af. Er is geen twijfel: het meisje kan weer zien. Nog diezelfde dag stapt ze, samen met haar grootmoeder, terug naar hun dorp.

Schenk nu zicht aan een kind als Mbedji en doe een gift.