Lancering ‘Opticiens voor de Wereld’

Optiekers van Optiek Christiaens tonen hun bordje 'opticien voor de wereld', Een van de twee vrouwen heeft een jong kind op de arm.

Lancering ‘Opticiens voor de Wereld’

Opticiens willen het zicht van hun klanten optimaliseren en beschermen. Ze geven hen de beste zorg voor een optimale gezondheid van de ogen.  Met het project ‘Opticiens voor de Wereld’, dat op 3 oktober gelanceerd wordt, doen Vlaamse opticiens nu hetzelfde voor duizenden kinderen in Afrika.

Volgende optiekzaken nemen deel aan het project:

1,4 miljoen blinde kinderen

Door aan het project deel te nemen, ondersteunen de deelnemende optiekzaken de Belgische ngo Licht voor de Wereld. Die bestrijdt blindheid in Congo, Rwanda en Tanzania.  De optiekzaken leveren niet enkel financiële steun maar informeren ook de klanten over de grote ongelijkheid op het vlak van oogzorg.

Wereldwijd zijn naar schatting 1,4 miljoen kinderen blind. Schrijnend genoeg leeft 90 procent van hen in ontwikkelingslanden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan bijna de helft van alle gevallen van kinderblindheid verholpen worden.

Oogzorg voor iedereen

Met de bijdrage zorgen de optiekzaken ervoor dat Licht voor de Wereld in Afrika aan de slag kan. De organisatie leidt gemeenschapswerkers op die kinderen met oogproblemen tijdig opsporen. Lokale oogartsen opereren kinderen met cataract. Om hun restzicht optimaal te benutten, krijgen de kinderen vervolgens visuele therapie.

Licht voor de Wereld verdeelt ook brillen en andere visuele hulpmiddelen zoals een loep of handtelescoop. Verder zorgt de ngo ervoor dat kinderen met een blijvende visuele beperking samen met ziende leeftijdsgenootjes naar school gaan via inclusief onderwijs.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Door een organisatie als Licht voor de Wereld te ondersteunen, tonen de Vlaamse opticiens aandacht te hebben voor problemen die de eigen winkel overstijgen.  De sensibilisering van klanten levert een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de kloof tussen arm en rijk. Het toont een warm signaal van solidariteit.

Paralympiërs steunen ‘Opticiens voor de Wereld’

Het verhaal van Griet Hoet en Anneleen Monsieur is een inspiratie voor iedereen. Griet lijdt aan de oogziekte retinitis pigmentosa, waardoor haar zicht steeds verder achteruitgaat. Samen met Anneleen verdedigde ze in 2016 onze driekleur op de Paralympics in Rio bij het wielrennen.

Twee paralympische atleten bijten op hun medaille.“Als ambassadeurs van ‘Opticiens voor de Wereld’, moedigen we optiekzaken aan om de strijd tegen vermijdbare kinderblindheid in Afrika te steunen. Het is een initiatief van de Belgische ngo Licht voor de Wereld. Als je weet dat 40 procent van die kinderen niet blind hoeft te zijn en ze met een relatief eenvoudige operatie kunnen zien, dan kan je daar niet onverschillig bij blijven,” vertelt het sportieve duo.

 

 

 

Wil jij ook Opticien voor de Wereld worden? Mail Britt De Paepe of bel haar op +32 2 412 08 01 om een partnerschap te bespreken.