RDC, Republique Democratique du Congo, Mars 2011 Ouverture de la clinique ophtalmologique St Yvonne a Lubumbashi. Copyright Dieter Telemans

Kwaliteitsuitrusting voor onze ziekenhuizen

  Elk jaar investeert Licht voor de Wereld in de aankoop van toestellen en materiaal voor haar partnerziekenhuizen. Deze investeringen zijn onontbeerlijk opdat onze oogartsen in optimale omstandigheden kunnen werken, kwaliteitsoogzorg verstrekken en de voornaamste oogziekten behandelen.

  CONGO

  In 2019 investeerden we voor 200.000 euro aan infrastructuur in onze vier partnerziekenhuizen. Dit bedrag werd besteed aan de aankoop van moderne uitrusting en apparaten, waaronder:

  – Twee AB Scans voor de ziekenhuizen van Likasi, Mbuji Mayi en Lubumbashi. Deze toestellen dienen om een echoonderzoek uit te voeren van het oog.

  – Twee spleetlampen voor de ziekenhuizen van Kolwezi en Lubumbashi. Een spleetlamp is een microscoop waarmee de oogarts het voorste deel van het oog onderzoekt.

  – Twee gezichtsveldmeters voor de ziekenhuizen van Kolwezi en Likasi. Het gezichtsveld is het beeld dat we zien met één oog, terwijl we naar een vast punt kijken. Deze meter dient andere voor het opvolgen van glaucoom.

  – Twee phaco-emulsificatie machines voor de ziekenhuizen van Kolwezi en Lubumbashi. Hiermee kan een oogarts tijdens een cataractoperatie de troebele lens verpulveren en opzuigen via een micro-incisie.

  – Twee draagbare operatiemicroscopen voor de ziekenhuizen van Kolwezi en Likasi. Deze zijn gemakkelijker te hanteren tijdens operatie en veldmissies.

  – Een anesthesietoestel voor het ziekenhuis van Lubumbashi, voornamelijk gebruikt om op een veilige manier oogoperaties bij kinderen uit te voeren.

  RWANDA

  Ook voor het oogziekenhuis van Kabgayi kochten we nieuwe toestellen aan. Het ging over een investering van 100.000 euro:

  – Een toestel voor het Biosafety Cabinet. Dit dient om geneesmiddelen te mengen, voor de behandeling van retinoblastoom, een oogkanker, met chemotherapie.

  Met een OS3 machine kan de oogarts zowel netvlies als phaco-operaties uitvoeren. Voor deze aankoop moesten hiervoor twee verschillende machines gebruikt worden.

  – Een Visucam camera voor oogfundusonderzoek. De oogarts bekijkt ermee het inwendige van het oog om afwijkingen van het netvlies vast te stellen. Het vergemakkelijkt de diagnose en de opvolging van oogziekten als glaucoom en diabetische retinopathie.

  Wisselstukken voor de phacomachine

  Help ons te investeren in kwalitatief materiaal voor onze partnerziekenhuizen. Doe een gift.

  Foto header: © Dieter Telemans