Kleine Kongolo’s zicht gered

  Kongolo, een jongen van elf jaar, kreeg een stukje glas in zijn oog. “Daardoor raakte zijn hoornvlies geperforeerd en de iris beschadigd,” vertelt dokter Tambwe. “Als ik hem niet onmiddellijk zou opereren, is de kans groot dat zijn oog infecteert en hij daardoor zijn zicht in dat oog volledig verliest.”

  Met een zelf geknutseld mondmasker, komt Kongolo aan in het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi.

  Kongolo weet niet goed wat er precies gebeurd is, enkel dat hij plots veel pijn had in zijn linkeroog. Mensen uit zijn wijk hebben zijn familie ingelicht over het gespecialiseerde oogziekenhuis Sainte Yvonne in Lubumbashi, Congo. “Mijn tante heeft me meegenomen naar het ziekenhuis. We zijn met het openbaar vervoer tot hier gekomen.” Tijdens de operatie verwijdert dokter Tambwe het stukje glas en slaagt hij erin om de schade aan het oog te herstellen.

  De volgende dag is hij tevreden met het resultaat: “Kongolo moet zich nog enkele dagen rustig houden en mag geen wilde spelletjes spelen zodat zijn oog goed verder kan herstellen. Ik ben blij dat we zo snel hebben kunnen ingrijpen bij deze jongen. Hij zal geen blijvende schade lijden door dit ongeval.”

  Met jouw steun kunnen we nog meer kinderen als Kongolo helpen. Doe een gift!

  Foto’s: Sainte Yvonne