fbpx
 

Kazimoto bedankt de sociale dienst

Dr Tambwe & Kazimoto

Kazimoto bedankt de sociale dienst

Kazimoto is een 24-jarige jongeman. Hij woont in de Don Boscowijk, een buitenwijk van Lubumbashi (Congo), met zijn ouders. Hij verdient een karig loon met het maken en verkopen van houtskool.

Door de lockdown heeft hij het nog moeilijker om zijn koopwaar aan de man te brengen en rond te komen.

En dan krijgt hij tijdens zijn werk ook nog een stuk hout in zijn linkeroog! Zijn oog is gezwollen en rood. Bovendien heeft hij erg veel pijn.

Zijn oudere zus is ongerust en vertelt hem over het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi. Hun grootmoeder onderging daar enige tijd geleden een succesvolle cataractoperatie. Dankzij de steun van Licht voor de Wereld heeft het ziekenhuis een uitstekende reputatie in de streek opgebouwd.

Kazimoto heeft net voor zijn operatie veel pijn aan zijn oog.

Kazimoto trekt met zijn tante naar het ziekenhuis. Een verpleger onderzoekt zijn oog en stelt een beschadiging aan de iris vast. Een operatie dringt zich op. Anders dreigt infectiegevaar en bestaat de kans dat hij het zicht in dit oog verliest.

Maar Kazimoto beschikt niet over de financiële middelen om alle behandelings- en operatiekosten te betalen. Na een kort gesprek gaat de sociale dienst, tot zijn grote opluchting, akkoord om bij te springen.

Na de operatie is dr. Tambwe, de oogarts van het Ste Yvonne ziekenhuis, tevreden met het resultaat. Hij vertelt Kazimoto dat de vooruitzichten zeer goed zijn. De jonge man heeft geen pijn meer en voor blindheid hoeft hij ook niet meer te vrezen. Hij moet alleen zijn geneesmiddelen blijven nemen om de genezing vooruit te helpen en op het einde van de week terugkomen voor een controle.

Kazimoto voelt zich veel beter. Als hij terug thuis komt, toont hij met fierheid het resultaat van de operatie aan zijn ouders. Hij vertelt hen: “Ik dank de Heer voor mijn genezing en ik dank ook het hele team van Sainte Yvonne voor alles wat ze voor mij gedaan hebben! En, vooral, een heel hartelijke dankuwel aan de sociale dienst die mij financieel geholpen heeft om deze operatie mogelijk te maken!

De coronacrisis heeft een zeer negatieve impact op het leven van de meest kwetsbare patiënten die steeds vaker een beroep moeten doen op de sociale dienst. Bovendien durven veel mensen niet buiten komen en ontvangen onze ziekenhuizen minder patiënten. Hierdoor dalen de eigen inkomsten.

De sociale diensten zullen extra middelen nodig hebben om hulp te kunnen blijven verlenen aan het groeiend aantal patiënten dat de behandeling niet meer kan betalen.

Help ons oogzorg toegankelijk te maken voor de meest kwetsbare mensen. Doe een gift.