Kyembe & Kasongo

Vader en zoon zien de toekomst tegemoet

    Als het zicht van Kasongo Mwenze wazig begint te worden, heeft dit onmiddellijk verreikende gevolgen op zijn leven. De 31-jarige boer uit Mushimba, een dorp op tachtig kilometer van Kolwezi, wordt in een paar maanden tijd volledig blind door cataract in beide ogen. Daardoor kan hij niet langer zijn land bewerken en voor zijn familie zorgen. Tot overmaat van ramp geloven de dorpsbewoners dat zijn oogziekte gelinkt is aan duistere geesten en hekserij. Omdat de jonge man niet langer zijn familie kan onderhouden, verlaat zijn vrouw hem samen met de vier kinderen en vlucht ze in wanhoop naar buurland Zambia.

    Gelukkig komt niet lang daarna een mobiele kliniek langs van het gezondheidscentrum uit zijn buurt. Iemand van het team verwijst Kasongo door naar het gespecialiseerde oogziekenhuis in Kolwezi. Licht voor de Wereld richtte dit ziekenhuis in 2016 op samen met een lokale partner en ondersteunt het sindsdien om zo veel mogelijk mensen toegang te geven tot kwaliteitsvolle oogzorg.

    Kyembe   Kasongo

    Enkele dagen en twee oogoperaties later, kan Kasongo opnieuw zien. “Hier in Mwangaza hebben ze ontzettend goed voor mij gezorgd.” Hij keert opgetogen terug naar zijn dorp. Met een goed zicht kan hij opnieuw op zijn veld werken, voor zijn dieren zorgen en groenten verkopen.

    Zonder aarzelen

    Niet zo lang daarna krijgt zijn vader, Kyembe Mwenze, ook last aan de ogen. In enkele maanden tijd wordt ook Kyembe volledig blind. Kasongo aarzelt niet: “Ik verkocht onmiddellijk een geit om het transport te betalen. Het duurde meer dan 16 uur om naar Kolwezi te rijden. Bovendien kregen we onderweg nog motorpech. Ik moest een nacht langs de kant van de weg slapen met mijn blinde vader. Maar het enige waar ik kon aan denken was dit: ik moet mijn vader tot bij het ziekenhuis krijgen.

    Toen Kasongo bij terugkeer na zijn oogoperaties in het dorp aankwam, kreeg hij enkele verbaasde blikken toegeworpen. “De mensen geloofden niet dat de vervloeking voorbij was.” Hij hecht geen belang aan al die verhalen rond hekserij. “Voor mij is het duidelijk: cataract is een ziekte die genezen kan worden,” legt hij uit. “Nu mijn vader blind geworden is, is de reactie van het dorp voorspelbaar: aangezien ik weer kan zien, moet de vloek gewoon overgegaan zijn op mijn vader. Ze mogen dat denken, ik ben helemaal niet bezorgd. Ik weet wat het medisch team in het ziekenhuis kan verwezenlijken. Ik kijk er al naar uit om mijn ziende vader terug mee te brengen naar het dorp waar hij alle buren zal herkennen.”

    Wachten tot de operatiezaal heropent

    Spijtig genoeg gaan er net renovatiewerken door in het Mwangaza oogziekenhuis als vader en zoon er toekomen na een lange en vermoeiende reis. Daarom worden ze in eerste instantie opnieuw naar huis gestuurd. Binnen enkele weken heropent de operatiezaal en pas dan kan vader Kyembe geholpen worden.

    “Geen sprake van,” roept Kasongo uit. “We zijn hier net aangekomen, we blijven hier.” Een aantal kippen die hij had meegebracht, verkoopt hij op de markt van Kolwezi. Met dat geld kan hij zijn vader elke dag van een maaltijd voorzien. Ondertussen logeren ze in de slaapzaal van het ziekenhuis tot de operatiezaal gerenoveerd en heropend is.

    Dr Socrate Kapalu bevestigt dat ook vader Kyembe cataract in beide ogen heeft en een operatie nodig heeft. De oudere man is niet bang voor de operatie. “Ik wil genezen en opnieuw zien”, vertelt hij vastberaden. “Ik kijk ernaar uit om naar mijn dorp terug te keren en weer zelfstandig te leven.”

    Zichtreddende cataractoperatie

    De volgende dag al schuifelt Kyembe voorzichtig naar de operatietafel, aan de arm van een verpleegster. Nog geen vijftien minuten later verwijdert dokter Socrate een caramelkleurig klompje uit het oog: de vertroebelde lens van Kyembe. Niet verwonderlijk dat hij helemaal niets meer kon zien. De oogarts vervangt de natuurlijke lens door een artificiële lens waarna de operatie is afgelopen. “Zijn zicht zal morgen al onmiddellijk veel beter zijn,” legt dokter Socrate uit, “maar het kan nog een aantal dagen duren voor hij opnieuw volledig scherp ziet. Hij moet eerst nog wat wennen aan de nieuwe lenzen.”

    ‘s Anderendaags ziet Kyembe Mwenze er rustig uit. Een verpleegster verwijdert voorzichtig het oogverband en test zijn zicht. Het eerste deel gaat heel vlot: hij kan gemakkelijk de vingers tellen die ze omhoog houdt. Een meer gedetailleerde test gaat wat moeilijker maar zijn zicht zal steeds minder en minder wazig worden tot hij weer goed kan zien.

    In de hoek van de consultatieruimte staat Kasongo te glunderen. Nog geen half jaar geleden zat hij hier zelf, in een blauwe operatieschort. Net de wereld weer aan het ontdekken.
    Als hun blikken elkaar kruisen, verschijnen er twee warme glimlachen op de gezichten van vader en zoon. 

    Hoop voor de toekomst

    Een dag later opereert dokter Socrate ook het tweede oog van Kyembe. Zoon Kasongo is hoopvol voor de toekomst. “Ik kan opnieuw zien, mijn vader ziet weer en ik heb net contact gehad met mijn familie. Ik ga eerst mijn vader terugbrengen naar huis en daarna hoop ik om mijn familie op te halen in Zambia. Nu ik weer kan zien, ben ik in staat om voor hen te zorgen en kunnen we opnieuw een gezin vormen.”

     

     

    Het verhaal van Kyembe en Kasongo is ongelofelijk hoopgevend. Dankzij de kwaliteitsvolle oogzorg die Licht voor de Wereld mogelijk maakt in de regio, leven deze vader en zoon niet in duisternis. Draag je steentje bij en doe vandaag nog een gift. Met 52 euro schenk je zicht. Elke bijdrage telt.

    Doe een gift.

     

    Foto’s: Anneleen van Kuyck
    Foto’s Kasongo voor en na operatie: Jorgo Kokkinidis