fbpx
 

“Ik wil de zon weer zien”

Juvenalis

“Ik wil de zon weer zien”

Juvenalis en zijn vrouw Esperance

“Ik wil de zon weer zien en opnieuw op mijn land kunnen werken.” Dat is het eenvoudige antwoord van grootvader Juvenalis op de vraag wat zijn grootste wens is.

Juvenalis is 72 jaar en woont met zijn vrouw Esperance in het zuiden van Rwanda. Zij vertelt triest en met stille stem hoe haar man langzaam blind wordt. “Hij verdwaalt steeds vaker als hij op het veld gaat werken. Nu kan hij helemaal niets meer.”

Zijn visuele beperking is zwaar voor Juvenalis. Hij kan nu alleen maar thuiszitten en zou zo graag weer kunnen werken. Hij voelt zich nutteloos en geïsoleerd.

Gelukkig vertelt een buurman hem over het oogziekhuis van Kabgayi, een partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld. Samen met zijn zoon stapt Juvenalis op de bus en onderneemt de lange reis naar Kabgayi. Daar stelt de dokter vast dat Juvenalis cataract heeft in beide ogen.

Wat een geslaagde operatie!

Door de uitstekende ligging krijgt dit ziekenhuis veel patiënten over de vloer. Het ziekenhuis biedt betaalbare oogzorg aan de armste patiënten. In 2018 opereerden de dokters in het oogziekenhuis in Kabgayi zo’n 6.500 mensen met oogproblemen. Bijna de helft daarvan waren patiënten die een cataractoperatie nodig hadden, net zoals grootvader Juvenalis.

De dag na de operatie neemt verpleegkundige Agnes het verband van Juvenalis’ ogen. Wat een geslaagde operatie! Na jaren ziet hij het gezicht van zijn zoon weer. Die kijkt glimlachend toe hoe Juvenalis zelfverzekerd en zonder iemands hulp door de gangen van het ziekenhuis wandelt. De houten wandelstok die hij normaal overal meeneemt, heeft hij zelfs niet meer nodig.

Juvenalis geeft zijn zoon een schouderklop en lacht. Wat een emoties! Gisteren was Juvenalis nog stil en had hij een ernstig gezicht. Nu lijkt hij wel een andere man. Hij lacht en babbelt honderduit! “Ik vertel straks iedereen in mijn dorp dat in Kabgayi fantastische dokters zijn die je opnieuw kunnen doen zien als je oogproblemen hebt.”

Dokter Theo test Juvenalis’ ogen na de operatie.

In bijna alle gevallen verloopt een cataractoperatie zonder complicaties. In een kwartier en voor de prijs van amper 52 euro kan een volwassene als Juvenalis opnieuw zien.

In Rwanda lijden heel veel mensen, zoals Juvenalis, aan een vorm van vermijdbare blindheid. Er zijn spijtig genoeg heel weinig diensten die kwaliteitsvolle oogzorg verstrekken in dit land. Bovendien is er een groot tekort aan degelijk opgeleid en gespecialiseerd personeel. Al deze mensen hopen net als Juvenalis ooit het licht van de zon weer te zien.

 

Doe een gift.
Met jouw steun kunnen we kwetsbare mensen zoals Juvenalis opnieuw zicht schenken.