Jirani

Jirani kan weer zien door zijn rechteroogje!

    Gelukkig blijven onze partnerziekenhuizen ook in deze moeilijke tijden iedere patiënt behandelen. De medische teams nemen voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen veilig toegang krijgt tot dringende oogzorg. Het team van het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi, Congo, kon onlangs vermijden dat de tienjarige Jirani zijn zicht zou verliezen in één oog.

    Dokter Hervé onderzoekt Jirani. Het oog is erg beschadigd. De dokter benadrukt dat als Jirani niet snel een operatie krijgt, hij blind blijft aan één oog. © Sainte Yvonne

    Jirani woont samen met zijn ouders in een buitenwijk van de stad Lubumbashi. Hij krijgt tijdens het spelen een stok in zijn oog. Enkele buren vertellen over het oogziekenhuis in de stad. Gelukkig heeft het gezin nog een klein beetje spaargeld voor een busticketje. Jirani en zijn mama nemen de dag na het ongeluk de bus naar Sainte Yvonne.

    Licht voor de Wereld steunt het Sainte Yvonne ziekenhuis in Lubumbashi al sinds 2009. Het is het eerste ziekenhuis dat Licht voor de Wereld in het zuiden van Congo uitbouwde tot referentieziekenhuis voor oogzorg in die regio.

    Dokter Hervé onderzoekt Jirani meteen als hij en zijn mama aankomen in het ziekenhuis. Het oog van de kleine jongen is erg beschadigd. De dokter benadrukt dat als Jirani niet snel een operatie krijgt, hij blind blijft aan één oog. De operatiezaal is eigenlijk al gepoetst en gesloten, maar toch beslist het fantastische team van het Sainte Yvonne oogziekenhuis Jirani vandaag nog te opereren. Er is geen tijd te verliezen!

    Jirani’s mama maakt zich zorgen. Ze hebben het niet breed en een dringende oogoperatie zal wel wat geld kosten. Gelukkig is er in het oogziekenhuis in Lubumbashi een sociale dienst. In al onze partnerziekenhuizen zorgt deze dienst ervoor dat alle patiënten met oogaandoeningen, ook de allerarmste mensen, een behandeling krijgen. De sociaal assistente bekijkt samen met de patiënt hoeveel zij of hij kan bijdragen voor de operatie- en behandelingskosten. De rest past de sociale dienst bij. Jirani’s mama hoeft zich dus geen zorgen te maken. Haar zoon zal de allerbeste zorg krijgen, ook al kan het gezin weinig bijdragen.

    De dag na de operatie onderzoekt dokter Hervé Jirani opnieuw. De dokter is heel tevreden. De operatie verliep goed en Jirani’s oog zal goed herstellen. De kleine jongen zal niet halfblind moeten opgroeien. De dokter geeft zijn mama medicatie mee om het oog verder te verzorgen. Ze moeten binnen enkele weken op controle komen. Jirani vertelt de dokter dat hij bij thuiskomst flink de medicijnen zal gebruiken. Voor hij vertrekt, bedankt hij nog beleefd het medisch personeel om hem toch nog zo laat te opereren.

    Een relatief eenvoudige operatie maakt een wereld van verschil. Met 150 euro maak je een zichtreddende operatie bij een kind zoals Jirani mogelijk. Enkel met jouw steun kunnen we kwaliteitsvolle oogzorg blijven toegankelijk maken voor de allerarmste mensen. Doe een gift.