fbpx
 

Grootmoeder Jeanne kan haar familie weer zien

Jeanne Mbuyu

Grootmoeder Jeanne kan haar familie weer zien

De 70-jarige Jeanne Mbuyu is een landbouwster. De grootmoeder woont in Ruashi, een deelgemeente van Lubumbashi, op zo’n 10 kilometer van het Sainte-Yvonne oogziekenhuis. Ze moet mee voorzien in het onderhoud van kinderen en kleinkinderen. In 2019 beginnen haar klachten: Jeanne ziet minder goed.

De maanden gaan voorbij en haar zicht gaat almaar achteruit. Zo ziet zo weinig dat ze de weg naar haar veld niet meer vindt en ze niet langer kan koken voor haar en haar gezin. De hele familie maakt zich zorgen, want als Jeanne niet kan helpen zorgen voor het huishouden, hoe komen ze dan rond?

Jeanne na de operatie met Dokter Hervé Tambwe © LftW

Op een dag hoort Jeanne een radiospot waarin mensen met zichtproblemen wordt gevraagd om zich te laten screenen in het Sainte Yvonne oogziekenhuis. Ze aarzelt maar verneemt van vrienden en familie dat ze in dit ziekenhuis wonderen verrichten en patiënten met zichtproblemen kunnen helpen.

In het ziekenhuis stelt men een leeftijdsgerelateerde cataract vast aan beide ogen. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen met een relatief eenvoudige chirurgische ingreep. Jeanne is bang. Toch is haar zin om te genezen belangrijker. Dokter Hervé vertelt haar dat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Twee dagen later vertrekt Jeanne weer naar huis. Wanneer ze denkt aan de service en ontvangst die ze kreeg in het oogziekenhuis, wordt ze warm vanbinnen. En die warmte fonkelt uit haar ogen. Ze ziet weer en weet dat haar toekomst er beter uitziet dan twee dagen geleden. Ze jubelt bij het idee dat ze straks weer op haar veld kan staan en haar kinderen en kleinkinderen weer zal zien.

Met 52 euro maak je een zichtreddende operatie bij een volwassene mogelijk. Een relatief eenvoudige operatie maakt een wereld van verschil. Doe vandaag een gift!