Innocent

Innocent werkt opnieuw op zijn veld!

  Blind zijn in Afrika is doffe ellende, niet alleen voor de blinde persoon zelf maar ook voor zijn of haar familie. Het is dus uitermate belangrijk dat zij zo vlug mogelijk een behandeling krijgen! Dit geldt ook voor Innocent Bicamo, een 64-jarige landbouwer. Deze vader van acht kinderen woont in Karenge, een dorp in het oosten van Rwanda.

  De man voelt zich echt ongelukkig en machteloos sinds hij een jaar geleden blind werd. Het ging geleidelijk aan. In het begin, was het alleen ‘s avonds en, af en toe, overdag dat hij minder scherp zag. Maar daarna ging zijn zicht steeds verder achteruit tot hij helemaal blind was.

  Innocent net voor zijn cataractoperatie in het Kabgayi oogziekenhuis.

  Zoals heel wat Rwandezen, werkt Innocent het grootste deel van de dag op het veld. Hij doet het heel graag en kan zo ook in het levensonderhoud van zijn familie voorzien. Maar omdat hij niet meer ziet, is dat allemaal verleden tijd. Nu zit hij de hele dag thuis en is hij volledig afhankelijk van zijn familie. Dit is ondraaglijk voor hem.

  Tot een andere dorpsbewoner hem vertelt dat er een behandeling is die het zicht kan redden. Hij kan het amper geloven maar besluit toch maar naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan, in het Kirehe district.

  Daar onderzoekt een verpleger zijn ogen en stelt cataract aan beide ogen vast. Hij stuurt Innocent door naar het sinds vele jaren door Licht voor de Wereld gesteunde Kabgayi oogziekenhuis, om zich te laten opereren. Hij moet een lange weg afleggen om vanuit zijn afgelegen dorp tot in Kabgayi te geraken maar Innocent besluit het er toch op te wagen.

  Samen met zijn zoon die hem moet begeleiden, komt hij aan in het Kabgayi oogziekenhuis. Hij heeft zijn beste kleren aangetrokken voor deze belangrijke gebeurtenis: een lange zwarte mantel en zijn mooiste schoenen! Vastberaden vertelt Innocent dat hij geen angst heeft voor de operatie en dat hij het volste vertrouwen in de oogartsen heeft.

  De operatie verloopt naar wens en de resultaten zijn de dag nadien al duidelijk. Als de verpleger het oogverband afneemt kan Innocent het amper geloven! Hij kan opnieuw zien, hij ziet ook de mensen rondom hem. Overgelukkig dankt hij het medisch team van het Kabgayi ziekenhuis voor de goede zorgen.

  Innocent poseert geëmotioneerd met zijn zoon net na de operatie.

  Nu kan Innocent naar huis. Hij heeft geen begeleiding meer nodig. Hij kan opnieuw bananen telen voor zijn familie en is terug zelfredzaam. Hij wil ook in het dorp over zijn genezing getuigen. Hij hoopt op die manier dat ook andere blinde dorpelingen de weg naar hulp vinden.

  Een cataractoperatie is een relatief eenvoudige ingreep die slechts 52 euro kost. En het is een operatie die een grote impact heeft op het leven van mensen als Innocent. Het resultaat is onmiddellijk waarneembaar en spectaculair! Elke bijdrage maakt een verschil.

  Doe vandaag nog een gift