fbpx
 

Op ontdekking in Tanzania

10 leerlingen en 6 leerkrachten met de knalgele licht voor de Wereld tshirt poseren voor ons gebouw.

Op ontdekking in Tanzania

Tien jongeren en zes leerkrachten op sleeptouw nemen naar een nieuw en onbekend continent, dat is de uitdaging die Licht voor de Wereld deze krokusvakantie aangaat. Van 9 tot 17 februari organiseren we voor de derde keer een inleefreis naar Tanzania. Samen zoeken we uit hoe het staat met het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen.

‘Zicht op Afrika’
De inleefreis maakt deel uit van het scholenproject ’Zicht op Afrika’. Hiermee maken we leerlingen uit het secundair onderwijs bewust van de levenssituatie van mensen met een beperking in Afrika.

Vijf Vlaamse scholen nemen deel aan het project: de Sint-Ludgardisschool Merksem, het Koninklijk Instituut Woluwe, het Xaveriuscollege Borgerhout, het Sint-Jozefscollege Turnhout en het Virga Jessecollege Hasselt.

Door de samenwerking met het KI Woluwe, maakt Licht voor de Wereld er een inclusieve reis van. Voor de eerste keer behoren drie slechtziende leerlingen tot onze leerling-ambassadeurs. Het zal zowel voor hen, de andere deelnemers als voor de jongeren in Tanzania zeer boeiend zijn om ervaringen uit te wisselen.

Programma
Op vrijdag 9 februari vertrekken we van Brussel Nationale Luchthaven richting Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. We brengen één dag door in Dar voor we met de bus richting binnenland trekken. In het dorpje Kilosa helpen we drie dagen lang op de Mazinyungu school. Het is een grote lagere en middelbare school waar kinderen met en zonder een visuele beperking samen les volgen. De blinde en slechtziende kinderen verblijven meestal op het internaat omdat ze erg ver van de school wonen. Onze delegatie maakt er niet enkel kennis met de Tanzaniaanse leerlingen maar steekt ook de handen uit de mouwen. Om voor kwaliteitsvolle maaltijden te kunnen zorgen, voor de kinderen die op het internaat verblijven, is er dringend een keukengebouwtje nodig. We assisteren de lokale bouwvakkers bij deze taak. Daarnaast is er ook tijd om te spelen met de blinde en slechtziende leerlingen van Mazinyungu. Ons zelfgemaakt voelmateriaal is er altijd heel welkom. Enkele families met slechtziende kinderen nodigen ons bij hen thuis uit zodat we hun levenssituatie in alle aspecten leren kennen.

Op woensdagnamiddag reizen we terug naar Dar Es Salaam waar we de volgende ochtend ons partnerziekenhuis CCBRT bezoeken. Het ziekenhuis werkt specifiek voor mensen met een beperking en heeft de grootste oogafdeling van Oost-Afrika. Jaarlijks voeren lokale oogartsen er meer dan 7.500 oogoperaties uit. Na een rondleiding luisteren we naar het verhaal van een blinde patiënt die een zichtreddende cataractoperatie zal ondergaan. Op vrijdag brengen we onze laatste uren in Tanzania door met deze patiënt die nu, als alles goed gaat, opnieuw kan zien.
We voorzien een druk programma waarbij we het land, de cultuur en de uitdagingen voor mensen met een visuele beperking leren kennen.

Wat na de inleefreis?
Het engagement van de jongerenambassadeurs gaat verder na de week in Tanzania. Ze zullen na de inleefreis op hun school, bij familie en vrienden getuigen over hun ervaringen. Verder zetten ze ook verschillende acties op om de projecten van Licht voor de Wereld in Tanzania financieel te ondersteunen.

Onderwijs voor iedereen
Op dit ogenblik hebben slechts 10 procent van de kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden toegang tot onderwijs. Onderwijs is net een fundamentele hefboom voor de maatschappelijke integratie van mensen met een beperking en zorgt ervoor dat deze jonge mensen zelfstandig kunnen leven. Licht voor de Wereld is een grote voorstander van inclusief onderwijs. Dit is een vorm van onderwijs waar alle kinderen, en dus ook kinderen met een beperking, toegang hebben tot dezelfde scholen. Dit is precies wat de Mazinyunug school verwezenlijkt.