fbpx
 

Op inleefreis naar Tanzania

Inleefreis Tanzania

Op inleefreis naar Tanzania

Met het project ‘Zicht op Afrika‘ trekt Licht voor de Wereld elke twee jaar met enkele geëngageerde jongerenambassadeurs op inleefreis naar Tanzania. Leerlingen van de hogere graad van het secundair onderwijs zetten zich actief in voor een Tanzaniaanse school en haar leerlingen. Tijdens de krokusvakantie van 2020 reisden zes enthousiaste Belgische leerlingen mee op inleefreis naar Tanzania: Maxime en Jolien van het Sint-Augustinusinstituut uit Aalst, Fleur en Hebe uit het SintLudgardiscollege uit Merksem en Julie en Simon uit het Sint- Jozefscollege uit Aalst.

Een prachtig verslag van deze inleefreis kan je ook bekijken op de site van TV OOST.

 

Eerste kennismaking met Tanzania

Op zaterdag 21 februari landen de leerlingen ’s nachts op de luchthaven van Dar es Salaam. De warmte komt hen meteen bij het uitstappen tegemoet. We rusten even in Dar es Salaam waarna we meteen richting Kilosa vertrekken. Onderweg stoppen we bij het Mikumi National Park, waar de leerlingen genieten van de prachtige natuur en de dieren die ze er zien. De dag nadien komen we aan in Kilosa, een dorpje in het binnenland, waar we drie dagen zullen helpen op de Mazinyungu school.

Handen uit de mouwen

Mazinyungu is een grote lagere school waar slechtziende en blinde kinderen samen les volgen met hun ziende leeftijdsgenootjes. We krijgen een rondleiding door de school waar er meer dan duizend leerlingen les volgen. De eerste twee jaar volgen de kinderen met een visuele beperking apart les om bijvoorbeeld braille goed onder de knie te krijgen. Daarna integreren de leerkrachten hen in de andere klassen. We zien dat er ook veel kinderen met albinisme oogproblemen hebben door het tekort aan pigment in de ogen. Ook in het internaat mogen we even een kijkje nemen. Hier verblijven een 80-tal blinde, slechtziende en dove kinderen omdat ze vaak erg ver wonen van de school. Onze jongerenambassadeurs zijn wat geschrokken over de leefomstandigheden. Ze zijn blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen aan de bouw van een nieuwe slaapzaal van het internaat.

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! De leerlingen helpen bij het maken van de funderingen voor die nieuwe slaapzaal. Ze maken cement, helpen het zand hiervoor aandragen en bevochtigen de funderingen met water uit de rivier. Er hangt een toffe, gezellige sfeer en er wordt tijdens het werken zelfs gedanst en gezongen! Om het water van de rivier naar de bouwplek te dragen, maken onze studenten met honderden leerlingen een lange ketting.

Spelletjes met blinde, slechtziende en dove leerlingen

Onze leerlingenambassadeurs verzamelden voor hun vertrek grote sportzakken en koffers vol kleding, petjes, tandenborstel, enzovoort. Die verdelen de leerkrachten van de Mazinyungu school onder de leerlingen met een beperking. Velen van hen komen uit families die het niet breed hebben. Een extra T-shirt is dan ook altijd welkom. Daarna organiseren onze studenten ook een toffe spelletjesnamiddag voor de blinde, slechtziende en dove kinderen. Ze brachten hiervoor heel wat aangepaste spelletjes, muziekinstrumenten, kralen voor kettingen, en ander materiaal mee. Het wordt een gezellige namiddag. Zowel de Belgische als Tanzaniaanse leerlingen genieten!

Het CCBRT-ziekenhuis in Dar es Salaam

Na enkele prachtige dagen in Kilosa, is het tijd om terug naar Dar es Salaam te rijden. Daar bezoeken we nog het CCBRT-ziekenhuis. CCBRT is één van de eerste projecten die Licht voor de Wereld heeft gesteund. Het ziekenhuis is uitgegroeid tot het geneeskundig referentiepunt in Oost-Afrika voor mensen met een beperking. Het heeft bovendien een uitgebreide oogafdeling, die gesteund wordt door Licht voor de Wereld sinds de oprichting ervan. We krijgen een rondleiding in het ziekenhuis en de kans om vragen te stellen.

In de namiddag genieten we nog even van de natuurpracht in Tanzania. We varen naar een klein eiland en plonzen wat rond in de Indische Oceaan. Een mooie afsluiter van een indrukwekkende inleefreis.

Wat na de inleefreis?

Het engagement van de jongerenambassadeurs gaat verder na de week in Tanzania. Ze zullen na de inleefreis op hun school, bij familie en vrienden getuigen over hun ervaringen. Verder zetten ze ook verschillende acties op om de projecten van Licht voor de Wereld in Tanzania financieel te ondersteunen.

Bedankt aan alle fantastische leerlingenambassadeurs en hun leerkrachten voor jullie enthousiasme, steun en engagement.

Is jouw school ook geïnteresseerd om deel te nemen aan de inleefreis? Neem dan zeker contact op met Lien Grimonprez: lien.grimonprez@lightfortheworld.be

 

Foto’s: Raymond Kasoga