Uzaïma & Yvelise, Kabgayi

Inclusief educatieprogramma, Kabgayi

  Licht voor de Wereld startte in oktober 2017 in Kabgayi met een pilootproject rond inclusief onderwijs. Het project is specifiek bedoeld voor slechtziende kinderen in het lager onderwijs. We voorzien ook in de nodige medische, technische en pedagogische begeleiding van de kinderen.

  In augustus 2018 zijn twee gespecialiseerde leerkrachten gestart. Ze kregen eerst een opleiding in het Kabgayi oogziekenhuis rond slechtziendheid, de oorzaken ervan en de nodige pedagogische begeleiding. Zij volgden ook een training in de school voor blinde en slechtziende kinderen in Rwamagana rond ‘mobiliteit en oriëntatie’, braille, …

  De gespecialiseerde leerkrachten bezochten daarna de verschillende scholen van Kabgayi om slechtziende kinderen op te sporen. Ze maken schooldirecteurs en gewone leerkrachten bewust van het belang van inclusief onderwijs. Verder werken ze samen met de afdeling ‘visuele therapie’ van het Kabgayi oogziekenhuis om slechtziende kinderen te laten onderzoeken.

  In het oogziekenhuis krijgen de kinderen een medische behandeling om hun zicht te optimaliseren. De dienst visuele therapie bekijkt per kind welke optische middelen nodig zijn. Hierna zorgen de gespecialiseerde leerkrachten voor de opvolging en integratie in lokale scholen met ziende leeftijdsgenootjes. Zo zorgen ze er onder andere voor dat de examenformulieren in groot lettertype zijn gedrukt. Ook moedigen ze de ouders aan en begeleiden hen om hun kinderen actief bij te staan.

   

  Resultaten 2018:

  • 184 scholen bezocht
  • 061 kinderen getest in deze scholen
  • 271 kinderen doorverwezen naar het Kabgayi oogziekenhuis
  • 179 kinderen in Kabgayi behandeld
  • 12 kinderen geopereerd
  • 44 kinderen kregen visuele hulpmiddelen
  • 74 kregen refractiebehandeling
  • 74 kinderen kregen of krijgen in de toekomst gepersonaliseerde schoolbegeleiding

   

  Ook jij kan onze onderwijsprojecten in Afrika steunen! Met een maandelijkse bijdrage van 20 euro zorg je dat een kind met een visuele beperking naar school kan. Doe een gift.