fbpx
 

Hommage aan Dr. Socrate Kapalu

Dr Socrate Kapalu

Hommage aan Dr. Socrate Kapalu

De hele Licht voor de Wereld-familie is in rouw. Onze medewerker en vriend, dokter Socrate Kapalu, heeft ons onverwacht verlaten. Hij kwam om bij een tragisch verkeersongeval. Na zijn studies geneeskunde begon hij, in april 2009, met Licht voor de Wereld samen te werken. Zijn enthousiasme, levenslust, interesse en grote vakbekwaamheid in de oogzorg maakten indruk. De keuze voor een medisch directeur voor het Mwangaza oogziekenhuis, dat in 2016 in Kolwezi (DRC) de deuren opende, was dan ook snel gemaakt.

Het hele team van Licht voor de Wereld is diep geschokt. Dokter Socrate werkte met een niet aflatende inzet en een grote passie mee aan onze projecten. Hij wilde nog zoveel doen voor de verdere uitbouw van de oogzorg in zijn land. Zijn overlijden is een groot verlies voor Congo. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en zijn team in het Mwangaza ziekenhuis. Hij is dan wel voorgoed uit ons midden maar hij blijft voor altijd in ons hart”, getuigt Isabelle Verhaegen, directeur van Licht voor de Wereld, droef.

Een schitterend parcours

Ik was heel gelukkig met dit nieuws en ook wel trots want ik ben fier op deze grote verantwoordelijkheid”. Zo reageerde dokter Socrate Kapalu op zijn benoeming tot medisch directeur van het nieuwe Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi in 2016. Het was ook een sterk signaal en een symbolisch gebaar want hij is afkomstig uit de streek en groeide op in deze Zuid-Congolese stad.

Dokter Socrate was een onvermoeibare, bijzonder leergierige werker. In de loop der jaren groeide hij uit tot een centrale figuur in het werk van Licht voor de Wereld in Congo. Na zijn studies geneeskunde begon hij in april 2009 met Licht voor de Wereld samen te werken. Het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi stelde hem aan als algemeen arts met interesse in oogzorg.

Jaar na jaar breidde hij zijn ervaring in de oogheelkunde verder uit dankzij onder meer opleidingen gegeven door buitenlandse experts in de oftalmologie. Zijn onmiskenbare aanleg en kwalificaties maakten indruk. Zijn benoeming tot medisch directeur van het nieuwe Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi was dan ook een terechte beloning. Sinds 2016 leverde hij er uitstekend werk. Samen met zijn team voerde hij meer dan 200 consultaties per week uit.

Ik wil het verschil maken”

® Anneleen van Kuyck

 

De moeilijke situatie waarin vele Congolezen zich bevinden baarde hem grote zorgen. Hij wilde daar verandering in brengen. “Er is ongelofelijk veel werk en dat is goed. Samen met mijn team wil ik van het Mwangaza oogziekenhuis een groot provinciaal referentieziekenhuis maken. Ik wil nog beter worden in mijn vak zodat ik echt een verschil kan maken in de geschiedenis van oogzorg in Congo”, zei hij met de glimlach.

Hij had grote plannen en wilde vooral anderen helpen, de meest kwetsbare bevolkingsgroepen behandelen. “Dokter Socrate was vooral een mooi mens. Groot is de leegte die hij achterlaat”, zegt Isabelle Verhaegen.

Hartelijk bedankt voor alles wat je voor onze organisatie gedaan hebt, dokter Socrate! We herinneren jou als een warme en bescheiden man, met veel respect voor je personeel en je patiënten. Je stond altijd klaar met een glimlach en kwinkslag. We zijn dankbaar voor alle fijne momenten samen.

Het hele team van Licht voor de Wereld wenst zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Condoleren

Je kan je medeleven betuigen per mail info@lightfortheworld.be of per post. Wij sturen alle berichten door naar de familie van dokter Socrate.