Héritier et sa maman / Héritier en zijn mama

“Ik schaamde me om mijn blind geboren kind”

  Héritier is al 16 maanden. Zijn ouders, Clémentine en Ildéphonse, zijn ontzettend fier op hun zoontje. Het gezinnetje leeft in een modeste woning op de flank van de Rugerero heuvel, in het noordwesten van Rwanda.

  Zoals elke jonge moeder het betaamt, is Clémentine één en al zorg voor haar baby. Héritier is prematuur geboren, waardoor hij geruime tijd in de couveuse is moeten blijven. De blijdschap ontaardt vrij snel in twijfel en angst. Een paar maanden na de bevalling, lijkt het dat wanneer Héritier zijn ogen opent, hij voortdurend in het niets staart. Net of zij, Clémentine, onzichtbaar is.

  De ouders besluiten om naar het districtsziekenhuis van Gisenyi te reizen. Een verpleegkundige onderzoekt hun zoontje. Hij bevestigt hun vermoeden: hun kind ziet niets. Het zicht van Héritier ontwikkelt niet. Het kind is blind door cataract in beide ogen. Met spijt in het hart meldt de verpleegkundige dat hij niet over de nodige vaardigheden beschikt om dit op te lossen. Hij kan niets anders doen dan hen door te verwijzen naar het Kabgayi oogziekenhuis. Dit ziekenhuis, gesteund door Licht voor de Wereld, is een referentie wat betreft oogzorg en heeft een reputatie die de landsgrenzen overschrijdt.

  Het gezin reist terug. Ze zijn helemaal aangedaan door het droeve nieuws. “Dit is onvoorstelbaar! Welke toekomst heeft ons kind nog?” vraagt Clémentine zich af. Ze zijn zo beschaamd dat ze zelfs twijfelen om hun respectievelijke families op de hoogte te brengen dat Héritier blind is.

  Héritier

  Héritier heeft cataract in beide ogen. Hij werd blind geboren.

  In het ziekenhuis in Kabgayi, wordt de cataract in beide ogen bevestigd door dokter Livin Uwemeye. Deze jonge oogarts behaalde recent zijn diploma dankzij een studiebeurs van Licht voor de Wereld. Hij stelt de ouders gerust door hen uit te leggen dat Héritier niet blind zal blijven. Een operatie lost alles op.

  De chirurgische ingreep wordt even later uitgevoerd door dokter Théophile Tuyisabe, medisch directeur en ervaren oogarts. Het duurt ongeveer één uur per oog en de operaties zijn gespreid over twee dagen.

  Maar Clémentine vertrouwt het niet. Ze heeft moeite om te verstoppen dat ze zich zorgen maakt. Het gezicht van haar kind bedekt zien met twee grote oogverbanden, vindt ze zeer indrukwekkend. Een dag na de eerste ingreep, is het tijd om de verbanden af te halen.

  Héritier weent het ziekenhuis bijeen. De dokter heeft moeite om zijn ogen te onderzoeken. Uiteindelijk lukt het toch en de dokter kan een lichte glimlach niet weerhouden. Hij richt zich tot mama Clémentine: “Fantastisch! De operatie is een succes. Jullie zoon ziet nu!”

  Clémentine is dolgelukkig en opgelucht. Ze bedankt de arts verschillende keren en kan de hand van de dokter niet meer lossen. Zo gelukkig is ze. Ze kan opnieuw glimlachen en heeft opnieuw vertrouwen in wat komt. “Ik wens dat mijn zoon de beroemdste persoon in mijn familie wordt.” vertelt ze.

  Verander ineens de toekomst van een kind als HéritierDoe vandaag een gift!