fbpx
 

‘Her Abilities’ onderscheiding

Musola Cathrine Kaseketi, Ashrafun Nahar & Toyin Janet Aderemi

‘Her Abilities’ onderscheiding

Vandaag, op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, maken we de winnaars bekend van de ‘Her Abilities’ award. Dit is de eerste internationale onderscheiding voor vrouwen met een beperking.  Het initiatief wil vrouwen met een beperking huldigen die in hun leven en werkveld veel verwezenlijkt hebben.

Yetnebersh Nigussie van Light for the World en initiatiefneemster van ‘Her Abilities’ legt uit waarom deze award van groot symbolisch belang is:

“Er zijn zoveel inspirerende en sterke vrouwen met een beperking in de wereld. Ze bereiken elke dag fantastische dingen. ‘Her Abilities’ vestigt de aandacht op hun buitengewone verwezenlijkingen. Ik hoop dat we met het uitreiken van deze award ook een nieuwe generatie van jonge vrouwen met een beperking kunnen inspireren.”

De winnaars kunnen via deze onderscheiding rekenen op een netwerk van andere succesvolle vrouwen die elkaar ondersteunen in de strijd naar rechtvaardigheid, gelijkheid en uitmuntendheid.
Alle leden van Light for the World en de jury nemen deze drie vrouwen ook op hun eigen netwerken zodat de winnaars en hun projecten ook de aandacht krijgen die ze verdienen. Ze ontvangen een certificaat en trofee.

Meer dan honderd vrouwen uit 52 landen werden genomineerd voor ‘Her Abilities’. Uit deze groep koos de jury een winnaar voor elke categorie:

  • Kunst en Sport:  Filmmaker Musola Cathrine Kaseketi uit Zambia
  • Rechten: Ashrafun Nahar, mensenrechtenactiviste uit Bangladesh
  • Gezondheid en Educatie: Dokter Toyin Janet Aderemi uit Nigeria

 

In de categorie Kunst en Sport wint de Zambiaanse filmmaker en mensenrechtenactiviste Musola Cathrine Kaseketi. Ze is Zambia’s eerste vrouwelijke, professionele filmregisseur met een sterke focus op de sociale thema’s die invloed hebben op vrouwen met een beperking.
Als jong meisje raakte één van haar benen verlamd door een medische fout. Haar eerste film ‘Suwi’, die ze zelf schreef, regisseerde en producete, werd in heel Afrika en verschillende Europese landen gescreend. De film werd ook genomineerd voor de Africa Movie Academy Award voor beste film. Ze is bovendien adviseur voor de Zambia National Association for Women with Disabilities.

Ashrafun Nahar won in de categorie Rechten . Ze richtte in Bangladesh de Women with Disabilities Development Foundation op.  Deze organisatie wil vrouwen met een beperking een stem geven en gelijke kansen creëren op vlak van educatie, werkgelegenheid en beleidsplannen.

Ashrafun, die zelf gemarginaliseerd werd omwille van haar fysieke beperking, streeft naar een Bangladesh waar vrouwen met een beperking in een drempelvrije samenleving kunnen leven. Haar hoop is dat discriminatie uiteindelijk zal verdwijnen. Daarom doet ze lobbywerk voor de rechten van mensen met een beperking en probeert ze sterke banden met de overheid te creëren.

De Winnaar in de categorie Gezondheid en Educatie is dokter Toyin Janet Aderemi. Dokter Ademeri is de eerste Afrikaanse vrouw met een beperking die een internationale ngo leidt. Ze is ook de eerste persoon in een rolstoel die in Nigeria geneeskunde studeerde en uitoefende. Toyin leed in haar kindertijd aan polio en kon daardoor niet langer stappen. Haar moeder droeg haar tot haar vijftiende op haar rug, tot ze uiteindelijk een rolstoel kreeg.

Ze is een expert in handicap-inclusieve ontwikkeling en begeleidt de overheid naar sociale inclusie. Ze heeft een achtergrond in publieke gezondheidszorg met expertise in toegankelijke seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Verder heeft ze ook nog een doctoraat in ‘Behavioural Medicine’.

Tina Desmaele sportieve sportive Her AbilitiesEr werd ook één Belgische vrouw genomineerd: Tina Desmaele, een sportvrouw uit Brugge.  Tina verliest langzaam aan haar zicht maar blijft marathons lopen over de hele wereld. Een dappere, positieve vrouw die een inspiratiebron voor velen is.