fbpx
 

Hana kan opnieuw goed zien!

Hana en haar mama

Hana kan opnieuw goed zien!

Dit is het verhaal van de vijfjarige Hana, één van de jonge patiëntjes van dr. Théophile. Elisabeth, de jonge Rwandese moeder van Hana, heeft een moeilijke tijd achter de rug.

“Hana heeft mij altijd heel graag geholpen bij het huishoudelijk werk. Zij was van kleins af aan een zeer actief kind”, vertelt Elisabeth.

De kleine Hana van Rwanda heeft cataract in beide ogen

Maar geleidelijk aan verandert haar gedrag. “Een jaar geleden startte ze met school. Eerst vond ze het superleuk. Maar dit was na een tijdje niet meer zo. Ze wilde zelfs niet meer gaan omdat ze zo slecht zag. Het was echt bedroevend.”

De ontroerde Elisabeth vertelt verder hoe haar dochtertje, in amper een paar maanden tijd, volledig blind wordt. “‘s Avonds durft zij niet meer alleen rond te lopen, ik moet haar altijd helpen en bij de arm nemen. Nu komt zij het huis niet meer uit omdat alles wazig is rondom haar”. Een echte nachtmerrie voor de moeder die zich hulpeloos voelt.

Op aanraden van een tante die verpleegster is, beslist Elisabeth haar dochtertje naar het Kabgayi oogziekenhuis te brengen. “Naar het schijnt komen vele mensen naar hier om hun ogen te laten verzorgen”.

De uitstekende reputatie van het oogziekenhuis van Kabgayi in Rwanda, en zelfs in de buurlanden, hoeft geen betoog. Het oogziekenhuis van Kabgayi is erkend als referentieziekenhuis voor oogzorg. Jaarlijks voeren dr. Théophile en zijn team er gemiddeld 6.000 oogoperaties uit.

Ook Elisabeth komt met Hana bij dr. Théophile terecht. Zijn diagnose valt al snel en is eenduidig: cataract in beide ogen. Het kind moet zo snel mogelijk geopereerd worden, anders dreigt onomkeerbare blindheid.

De jonge moeder is een beetje ongerust als er sprake is van een operatie. Maar na een verhelderend gesprek met dr. Théophile is Elisabeth gerustgesteld.

De ingreep neemt iets minder dan een uur in beslag en verloopt zonder complicaties. De dag nadien neemt dr. Théophile de oogverbanden weg en onderzoekt de ogen van Hana grondig. Er is geen twijfel mogelijk: Hana kan opnieuw goed zien!

Een cataractoperatie bij een kind als Hana, kost 150 euro. Met slechts 150 euro kunt je dus een mensenleven veranderen. Doe een gift.