Florence test haar zicht met een speciale bril

Goede oogzorg voor iedereen!

  Optiekzaken in Congo, Rwanda en Tanzania

   

  Een oogarts manipuleert een lens.

  Aan de oogziekenhuizen die Licht voor de Wereld steunt, is een optiekzaak verbonden die ter plaatse gemaakte brillen aan betaalbare prijzen verkoopt.

  De patiënten kiezen uit een hele reeks brillen, naar gelang hun budget. Voor diegenen die zich zelfs de goedkoopste bril niet kunnen permitteren, springt de sociale dienst financieel bij.

  Licht voor de Wereld verdeelt naast brillen ook andere visuele hulpmiddelen zoals een loep of handtelescoop aan kinderen die door een visuele beperking hun lessen niet meer kunnen volgen. Dankzij deze hulpmiddelen en extra steun van gespecialiseerde leerkrachten, kunnen zij met hun ziende leeftijdgenootjes naar school blijven gaan.

  Florence en Ferdinand kunnen opnieuw goed zien

   

  Florence (17) en Ferdinand (10), broer en zus, hebben oogproblemen. Twee jaar geleden kreeg Florence een ongeluk. Enkele dagen nadien kan ze niet meer goed zien: “Eerst gelooft mama niet dat er iets ernstig aan de hand is, maar ik zie steeds minder. Er verschijnen twee witte vlekken op mijn ogen. Maar er is geen geld om naar de dokter te gaan. Ik kan niet meer naar school omdat ik niets meer kan lezen op het bord.”

  De moeder van het gezin vertelt over hoe ze ontdekt dat ook kleine broer Ferdinand niet meer goed ziet: “Tijdens het lezen houdt hij zijn schriftje steeds dichter bij zijn neus. Hij blijft maar in zijn ogen wrijven en jammert dat hij niet meer kan lezen. Uiteindelijk kan hij zelfs niet meer naar school. De buren weten niets over de oogproblemen van mijn kinderen, ik wil niet dat iemand hen als abnormaal beschouwt of hen uitlacht. Ik wil hen daartegen beschermen.”

  Kleine Ferdinand jammert dat hij niet meer kon lezen. Na zijn cataractoperatie kan hij opnieuw goed zien.

  Florence en Ferdinands vader is een leerkracht op een secundaire school. Een beroep dat slecht en onregelmatig betaald is in Congo. Tijdens een informatiesessie van een gemeenschapswerker van het oogziekenhuis Sainte Yvonne leert hij dat een relatief eenvoudige operatie vaak blindheid kan genezen. Sainte Yvonne is een van de oogziekenhuizen die Licht voor de Wereld steunt in Congo. De opgeluchte vader stuurt zijn kinderen snel op consultatie naar het oogziekenhuis.

  Florence, haar broertje Ferdinand poseren voor hun huis samen met Kapya, de gemeenschapswerker.

  De cataractoperatie bij broer en zus volgt enkele dagen later. Omdat het gezin heel weinig middelen heeft, kunnen ze bij de sociale dienst van het ziekenhuis terecht en moeten ze niet betalen voor hun behandeling.

  Florence ondergaat oogtesten in het ziekenhuis Sainte Yvonne.

  Vandaag zijn Florence en Ferdinand op controle bij oogarts Richard Hardi van Licht voor de Wereld. Beide kinderen kunnen opnieuw goed zien maar dokter Hardi beslist dat Florence een bril nodig heeft om beter ver te kunnen zien. Als een patiënt niet voldoende middelen heeft om een bril zelf te betalen, ondersteunt Licht voor de Wereld ook hier. Zo krijgt Florence haar nieuwe bril. De moeder bedankt Licht voor de Wereld hartelijk: “Eigenlijk wou ik na de controle van de dokter vertrekken zonder bril. We hebben deze maand echt geen geld meer over. Maar dankzij jullie hulp heeft ze nu een goede bril. Ik geloof dat God jullie gestuurd heeft om mijn kinderen te helpen. Ik hoop dat ze nu een goed en voorspoedig leven kunnen leiden.”


  Florence past haar nieuwe bril in de optiekzaak aan het ziekenhuis van Sainte Yvonne.

  Vlak na de operatie is Florence opnieuw naar school getrokken: “Met mijn bril zal ik nu ook het bord zien als ik achteraan in de klas zit. Ik kan nu de lessen beter volgen en ook goede punten behalen. Niemand zal nog over mij kunnen roddelen over mijn slecht zicht zoals sommige meisjes dat vroeger deden.” Florence volgt de richting pedagogie en doet een stage als leerkracht op een lagere school. Maar eigenlijk zou ze later het liefst secretaresse worden van een groot bedrijf.

  Florence poseert trots met haar nieuwe bril.

  Vanaf volgend jaar zal ook Ferdinand opnieuw naar school gaan, tot opluchting van zijn moeder. “Hij is nogal een deugniet die vaak met zijn broers en zussen vecht. Opnieuw naar school gaan zal een echte uitdaging voor hem zijn. Ik ben heel gelukkig dat hij deze nieuwe kans krijgt.”

  Schenk een bril aan een kind.

   

  Foto’s: © Dieter Telemans