fbpx
 

Félicité zingt van geluk!

Close-up van Félicité's ogen

Félicité zingt van geluk!

Wanneer je iemand opnieuw zicht schenkt, geef je ook hun glimlach terug. Dat is overduidelijk het geval bij Félicité, een 82-jarige weduwe en grootmoeder uit het zuiden van Rwanda.

Kijk hoe ze zingt en lacht na haar zichtreddende cataractoperatie:

Félicité kende al heel wat tegenslag in haar leven. Twee van haar drie zonen zijn vermoord tijdens de Rwandese genocide. Verlegen legt de vrouw uit dat ze tien jaar geleden het zicht in haar linkeroog verloor. Vijf jaar geleden vertroebelde ook het zicht in haar rechteroog. Sindsdien is ze volledig blind. Félicité is volledig afhankelijk van haar zoon, schoondochter en kleinkinderen, die haar met alles moeten helpen. De gezichtjes van haar kleinkinderen zag ze nog nooit.   

Félicité lijdt aan cataract in beide ogen. Bij deze oogziekte worden de lenzen troebel. Blindheid door cataract is relatief eenvoudig te genezen door een operatie. Hierbij vervangt de oogarts de troebele lens door een kunstlens.

Nadat een mobiel interventieteam de oogziekte bij Félicité vaststelt, komt zij gelukkig in het oogziekenhuis in Kabgayi terecht. Licht voor de Wereld steunt dit ziekenhuis al vele jaren. Jaarlijks voeren plaatselijke oogartsen hier meer dan 6.000 operaties uit.

In een blauwe operatieschort wacht Félicité samen met een twintigtal andere patiënten in de wachtzaal. Ze is duidelijk wat zenuwachtig. Wanneer het haar beurt is, begeleidt de verpleger haar voorzichtig naar de operatiezaal.

Félicité in operatiekamer met verpleger

een oogarts ausculteert FélicitéDe volgende ochtend verwijdert verpleegster Agnes het oogverband. Félicité knippert en moet nog even wennen aan het licht. Dan verschijnt er een stralende glimlach op haar gezicht. Ze slaat verbaasd haar handen voor haar mond. Na al die jaren kan ze weer zien! Dit had ze niet durven dromen. Ze ontdekt al schaterlachend haar eigen kleren. “Wat een mooie schoenen heb ik”, giechelt ze.

Félicité verandert plots in een enthousiaste, uitbundige en vrolijke vrouw. Dankzij de zichtreddende cataractoperatie bloeit ze helemaal open. Ze zingt zelfs uit volle borst een prachtig lied voor dokter Théophile om hem te bedanken.

De oogarts is heel tevreden met het resultaat. “Als je blind bent, verleer je het om te glimlachen, want je ziet niemand teruglachen. Door patiënten hun zicht te redden, haal je hen uit hun isolement”, vertelt dokter Théophile. “Je ziet meteen de impact van een zichtreddende operatie. Hun glimlach verschijnt opnieuw.”

 

Met slechts 52 euro kan ook jij iemand zoals Félicité het zicht en een glimlach schenken.

Doe een gift.