Faustin: “Later wil ik muzikant worden”

Faustin: “Later wil ik muzikant worden”

Onze partnerziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania behandelen nog altijd elke patiënt die zich aanbiedt, vooral de meest kwetsbare. De medische teams nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alle patiënten veilige toegang geven tot dringende oogzorg blijft de voornaamste bekommernis.

De kleine Faustin heeft cataract. Hij droomt ervan opnieuw te kunnen voetballen.

Op die manier kunnen we oogzorg blijven verlenen aan kinderen zoals Faustin. De zesjarige jongen woont met zijn ouders in Korogwe, een dorpje in het noorden van Tanzania. Hij speelt heel graag voetbal met zijn vriendjes. Muziek beluisteren is een andere favoriete bezigheid van Faustin.

Hij heeft al twee jaar veel last van zijn linkeroog. “Hij had het gevoel dat er zandkorreltjes in zijn oog zaten,” vertelt Zenalu, zijn mama. Wij hebben zijn oog eerst met proper water gespoeld maar er trad geen verbetering op.

Spijtig genoeg heerst er in Tanzania een schrijnend gebrek aan oogartsen en aangepaste zorgstructuren. Patiënten beschikken dikwijls niet over de nodige financiële middelen om de behandeling en de kosten van de verplaatsing naar het ziekenhuis te betalen. Dat betekent dat vele gezinnen nog steeds geen dokter kunnen raadplegen en geen andere keuze hebben dan hun toevlucht te zoeken tot een lokale genezer. “Op een dag,” vertelt Zenalu, “heeft onze buurvrouw ons een traditioneel heilmiddel aangeraden: een kippenpoot afhakken en het oog van Faustin met het bloed insmeren.” Dit pseudo-wondermiddel kon ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind. Gelukkig hadden de ouders voldoende gezond verstand om het niet uit te proberen!

Dankzij een medewerker van het KCMC-ziekenhuis komt de familie van Faustin uiteindelijk in het oogdepartement van dit ziekenhuis terecht. Licht voor de Wereld steunt dit ziekenhuis sinds 2013. Om oogzorg toegankelijk te maken voor de meest kwetsbare patiënten die een behandeling nodig hebben, neemt het ziekenhuis de transportkosten voor zijn rekening. Faustin en zijn familie kunnen dus gratis naar het ziekenhuis.

Bij zijn aankomst in het ziekenhuis onderzoekt de lokale oogarts, dr. Philippin, Faustin. De dokter stelt cataract vast, niet alleen in het linkeroog, maar ook in het rechteroog, zij het in een minder gevorderd stadium.

Een verpleger neemt het oogverband van Faustin af.

De ingreep duurt ongeveer 45 minuten en verloopt probleemloos. De dag nadien verwijdert de dokter het oogverband. Faustin opent zijn oog en is verrast omdat het een beetje vreemd aanvoelt. Hij reageert direct heel blij en opgelucht: “Ik voel geen zand meer in mijn oog!” Dr. Phillippin test het geopereerde oog meteen. De jongen kan alle geometrische figuren, getoond vanop afstand, vlot herkennen.

Faustin vertelt aan het verplegend personeel: “Later zou ik graag muzikant worden.” Nu hij opnieuw goed kan zien, mag hij terug dromen en hopen. Twee dagen later wordt ook zijn rechteroog met succes geopereerd, zijn geluk is compleet!

Om zijn genezing te vieren, schenkt zijn mama hem een mooie voetbal die hij overal meeneemt, in afwachting dat hij terug naar school kan. Hij zal opnieuw met zijn vriendjes kunnen spelen!

Dankzij jouw steun kunnen wij een kind als Faustin van cataract opereren. Bij kinderen gebeurt de operatie onder volledige verdoving. Deze ingreep kost toch slechts 150 euro. Doe vandaag nog een gift.