Esther ziet opnieuw dankzij een oogoperatie

Esther kan terug naar school gaan

Esther ziet opnieuw dankzij een oogoperatie

Terug naar school, het is voor elk kind een bijzonder moment. U kunt zich wel voorstellen dat het voor kinderen in Congo even spannend is als voor kinderen hier in België. De zevenjarige Esther, die in Kolwezi woont, is alvast heel blij dat ze opnieuw met haar vriendjes kan spelen.

Veel studenten op de binnenplaats in Kolwezi, Congo

Het schooljaar is net gestart. Bij de leerlingen bevindt zich Esther.

Dat is niet altijd zo geweest. Het frêle meisje heeft het gedurende lange tijd erg moeilijk op school. Ze leert niet veel bij, staat alleen op de speelplaats en kan de les niet volgen. Haar klasleerkracht Makonga is erg verbaasd. Hij heeft het meisje in de vroegere jaren al heel actief gezien en snapt niet goed wat er aan de hand is.

De bezorgde leerkracht bestudeert het gedrag van de kleine Esther. “Ik zie dat ze moeite heeft om in haar schriftje te schrijven en iets van het bord lezen, lukt helemaal niet.” Meester Makonga belt met haar ouders om de problemen te bespreken. “Sinds kort is er een oogziekenhuis in Kolwezi. Ik heb Esther’s vader aangemoedigd om met het meisje op consultatie te gaan. Ze heeft duidelijk problemen met haar zicht.”

In het Mwangaza oogziekenhuis, gesteund door Licht voor de Wereld, stelt dokter Socrate Kapalu cataract vast in de beide ogen van de kleine Esther. Bij ons is cataract vooral een ouderdomsziekte maar in Afrika komt de aandoening ook vaak bij kinderen voor. De partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld behandelen alle kinderen gratis. Zo willen we ouders aanmoedigen om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken voor hun baby’s en jonge kinderen met oogproblemen. Een cataractoperatie bij een kind kost 150 euro.  Zo’n zichtreddende operatie is bij een volwassene goedkoper, slechts 52 euro, omdat die niet onder algemene verdoving gebeurt.

Esther leest een tekst voor haar leraren en de andere studenten

Dankzij een cataractoperatie kan Esther terug probleemloos de lessen volgen.

Het kleine meisje kan ondertussen dankzij dokter Kapalu opnieuw zien. Haar leerkracht vertelt: “Esther zit opnieuw op de schoolbanken. Na haar oogoperatie, kreeg ze nog een klein brilletje zodat ze zeker ook het bord goed kan zien. Ik herken haar bijna niet meer. Ze is altijd opgewekt, speelt opnieuw met haar klasgenootjes en heel belangrijk: ze kan opnieuw mee met de leerstof.”

Na een operatie blijven we kinderen verder opvolgen. Een visuele therapeute van het Mwangaza oogziekenhuis bezoekt het meisje regelmatig in de klas. Ze controleert Esther’s bril, bekijkt of het meisje niet te dicht op haar blad kijkt, of ze vooraan in de klas mag zitten,… Zo willen we de beste resultaten bekomen voor de meest kwetsbare kinderen.

Een aandoenlijk filmpje dat de leerkracht doorstuurde toont hoe Esther luidop telt. Samen met haar klasgenootjes telt ze tot vijftig in het Frans. Je ziet dat ze trots is.

In Congo leven meer dan 25.000 kinderen in duisternis. De helft van hen kunnen we, net zoals Esther, helpen met een zichtreddende cataractoperatie. Steun vandaag nog onze strijd tegen kinderblindheid en doe een gift. Elke bijdrage, groot of klein, helpt.