Erik Nwenda woont met zijn ouders en 6 broers en zussen in Mahanje, een stad in het zuiden van Tanzania. Voor het grootste deel van zijn leven is hij blind. Erik was slechts zes maanden oud toen zijn zicht al traag achteruit ging. Zijn moeder, Elizabeth, merkte het op, maar wist niet wat ze moest of kon doen.
Wanneer Erik 8 jaar oud is, hoort zijn mama iets wonderbaarlijk op de radio. Het St-Joseph’s Mission Hospital verleent oogzorgdiensten. De moeder van Erik besluit haar achtjarige zoon mee te nemen naar het ziekenhuis om te weten te komen wat er exact aan de hand is.
“Verschillende buren staren naar mijn kind omdat hij blind is. De kinderen op school lachen met hem en pesten hem met de naam ‘een blind kind’. We zochten steun bij de kerk en gaan nu naar het ziekenhuis om hulp te vragen”, aldus de mama.
Aangekomen bij het ziekenhuis stellen dokters het volgende bij Erik vast: cataract in beide ogen. De oogarts bespreekt met de ouders en de jongen dat een relatief eenvoudige operatie zijn blindheid kan genezen. Erik aarzelt wat en geeft toe dat hij bang is voor de medicijnen die hij moet nemen voor de operatie. De ouders vrezen dat hij zijn zicht nooit meer zal terugkrijgen. Daarnaast komt Eriks familie met moeite rond om de operatie te kunnen betalen. Dankzij de steun van Licht voor de Wereld en de hulp van het St Joseph’s Mission Hospital, een partner van Licht voor de Wereld, hakken ze de knoop door. De oogarts opereert Erik.
“Ik ben verdrietig omdat ik niet kan zien”, zegt Erik, “Op school moet ik helemaal vooraan zitten om de les te volgen, maar dat helpt maar een beetje. Ik wil kunnen spelen met mijn klasgenoten en broers en zussen. Als ik opnieuw kan zien, kan ik eindelijk samen met hen mijn huiswerk maken. Daar kijk ik echt naar uit.”
Met goede moed vertrekt hij naar het operatiekwartier. De volgende dag al, verwijdert de verpleegkundige de oogverbanden van Erik en toont een korte oogtest aan dat zijn zicht verbeterd is door de operatie. Erik is uitgelaten en kan zijn enthousiasme haast niet onder stoelen of banken steken.
“Mama, ik kan je opnieuw zien!”, roept hij. De ouders hebben een brede glimlach op hun gezicht en zijn opgelucht dat de operatie zo vlot verliep. “Met deze operatie heeft onze zoon een eerlijke kans op school. Hij kan een goede opleiding genieten en een goede job hebben later.”
Een zichtreddende cataractoperatie, zoals Erik kreeg, kost slechts 150 euro. Doe vandaag een gift!