Emmanuella ziet voor het eerst

  Wist je dat er vandaag nog steeds blinde kinderen zijn die met een relatief eenvoudige operatie opnieuw zouden kunnen zien? De kleine Emmanuella uit Congo is geboren met cataract. Het baby’tje heeft nog nooit haar moeder gezien. Gelukkig vindt mama Sarah de weg naar het ziekenhuis dat Licht voor de Wereld steunt.

  Het mooiste verjaardagscadeau

  De kleine Emmanuella is, net als haar tweelingbroer Manuel, bijna één jaar. Kort na de geboorte merkt mama Sarah op dat er iets fout is met de oogjes van haar dochter.

  Een verpleger van de afdeling materniteit ziet witte vlekjes in de ogen van Emmanuella. “Je maakt je onmiddellijk zorgen over je kind. Wat als ze nooit kan zien? Als ze begint te kruipen en zichzelf pijn doet door tegen obstakels aan te botsten?” vertelt mama Sarah.

  EmmanuellaDe verpleger verwijst Emmanuella en haar moeder door naar het gespecialiseerde Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi. Daar stelt dokter Socrate Kapalu vast dat het meisje aangeboren cataract heeft in beide ogen.

  “Zo’n diagnose is heel moeilijk om te aanhoren,” getuigt mama Sarah. “Maar ik ben ook ontzettend opgelucht dat een operatie mogelijk is. De oogarts geeft mijn familie hoop.”

  Op de dag van de operatie staat de spanning te lezen op het gezicht van mama Sarah. Zeker wanneer verpleger Marcelin haar baby’tje meeneemt naar de operatiezaal. Een half uurtje later brengt hij Emmanuella al terug. Twee grote oogverbanden nemen bijna haar volledige gezichtje in. “De operatie is goed verlopen,” legt dokter Socrate uit. “Ik verwacht een goed resultaat omdat Emmanuella wel nog licht kon waarnemen. Haar hersenen hebben de afgelopen maanden dus de nodige prikkels ontvangen om goed te kunnen zien en dat is erg belangrijk.”

  De volgende ochtend haalt een verpleegster van het Mwangaza oogziekenhuis voorzichtig de oogverbanden weg. Emmanuella’s reactie laat even op zich wachten. Pas als ze op de schoot van haar moeder zit, vlak tegenover dokter Socrate, is het duidelijk dat het meisje echt wel goed kan zien. Vol interesse volgt ze met haar ogen het licht van de gekke zaklamp van de oogarts. Haar moeder glundert. Er is al een duidelijke verandering in het gedrag van Emmanuella. Het meisje is alert en kijkt vol verwondering rond. Dokter Socrate is enthousiast: “Wat een mooi verjaardagscadeau! Emmanuella, binnenkort ben je één jaar en kan je uitstekend zien.”

  Voor Sarah is het duidelijk: “Ik geloof dat Emmanuella een mooie toekomst tegemoet gaat. Ze is intelligent en zal zich nu, net als haar tweelingbroer, kunnen ontwikkelen, naar school gaan en een beroep leren.”

  Schenk nu 150€ en help kinderen zoals Emmanuella aan een toekomst mét zicht. Dankzij de fiscale aftrek van 45% kost een gift van 150€ in werkelijkheid slechts 82,50€.

  Ik schenk zicht

   

  Foto’s: Jorgo Kokkinidis