De achttienjarige Emmanuel heeft al sinds zijn kindertijd oogproblemen. Zijn gezin heeft het niet breed. Emmanuels papa is gestorven. Zijn mama werkt op het land en moet een familie van vijf kinderen, vier jongens en één meisje, onderhouden. Voor een medische behandeling, transport naar het ziekenhuis en medicijnen is er absoluut geen geld over. Zijn oogziekte blijft dus verder sluimeren.
Emmanuel blijft ondanks alles dapper naar school gaan. Hij kan het bord niet goed zien. Sommige schoolkinderen pesten hem wel eens met zijn beperking. Maar dat houdt hem niet tegen om flink te blijven studeren. De doorzetter bereikt het laatste jaar middelbaar en kiest als afstudeerrichting fysica, chemie en biologie. “Mijn oogproblemen werden echter steeds slechter en ik had steeds meer moeite met studeren. Mama helpen op de akker of met mijn vrienden sportactiviteiten doen, ging ook niet meer”, vertelt hij.
Gelukkig komt Emmanuel in contact met één van de gespecialiseerde leerkrachten van ons inclusief educatieprogramma. In oktober 2017 startte Licht voor de Wereld een proefproject ‘inclusief onderwijs’ voor slechtziende kinderen in de scholen van het bisdom Kabgayi. Het project heeft als doel kinderen met een visuele beperking op te sporen en erop toe te zien dat zij de nodige oogzorg en aangepaste visuele hulpmiddelen krijgen. Daarna bieden we hen een gepersonaliseerde opvolging en begeleiding aan zodat hun schoolopleiding zo goed mogelijk verloopt.
De gespecialiseerde leerkracht van het project verwijst Emmanuel en zijn mama door naar het Kabgayi oogziekenhuis. Dit is een partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld en een referentiecentrum voor oogzorg in Rwanda. In heel het land werken slechts 22 gediplomeerde oogartsen. Het is duidelijk dat de toegang tot kwaliteitsoogzorg niet vanzelfsprekend is voor de bevolking, vooral niet voor de armste mensen. De dokter stelt bij Emmanuel cataract vast in beide ogen. Hij moet een cataractoperatie ondergaan, die onder volledige verdoving zal gebeuren. Zijn mama is wat bang voor de operatie, waarbij een nieuwe lens zal worden ingeplant. Het medische team stelt haar gerust, ze hebben veel ervaring. Dokter Théophile Tuyisabe, medisch directeur van het Kabgayi oogziekenhuis, en zijn team deden in 2019 maar liefst 6.977 oogoperaties, waaronder 923 bij kinderen.
Na de operatie kan Emmanuel een pak beter zien. Omdat het zo lang duurde voor hij medische hulp kreeg, zal zijn zicht helaas nooit helemaal herstellen. Vroegtijdig kinderblindheid opsporen is net daarom een prioriteit van Licht voor de Wereld. Emmanuel moet nog steeds een telescoop, loep en bril gebruiken om de les te kunnen volgen. Maar hij zegt dat hij daar goed mee kan werken en het geen obstakel voor hem vormt. De gespecialiseerde leerkrachten van het inclusieve educatieprogramma zullen hem blijven ondersteunen.
Een zichtreddende cataractoperatie kost slechts 150 euro en heeft een onmiddellijke impact op het leven van iemand zoals Emmanuel. Doe vandaag nog een gift. |