Fototentoonstelling ‘De Duisternis Voorbij’

Dr. Richard ontvangt een kip van een patiente na een cataractoperatie.

Fototentoonstelling ‘De Duisternis Voorbij’

In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst is sinds 18 januari de indrukwekkende fototentoonstelling ‘De Duisternis Voorbij’ te bezichtigen. In het ziekenhuis maken bezoekers kennis met het werk van de Hongaarse oogarts Richard Hardi voor de meest kwetsbare mensen in Congo.

De oogarts werkt al 23 jaar in het land en is één van de vier oogartsen die er kinderen kan opereren. In de stad Mbuji Mayi zette hij een goed uitgerust, modern oogziekenhuis op. Hij ondervond echter dat veel van de allerarmste patiënten het ziekenhuis niet bereiken omwille van de hoge transportkosten. Daarom trekt hij verschillende keren per jaar op veldmissie naar de meest afgelegen plaatsen om er ter plaatse mensen te verzorgen.

Fotografen Dieter Telemans en András Hajdú volgden dokter Hardi tijdens zo’n missie. De indrukwekkende beelden illustreren het harde werk van de dokter om oogzorg tot op de meest geïsoleerde dorpen te brengen. Met zijn team reist hij vaak dagenlang per kano, vliegtuigje, jeep,… om in kleine gemeenschappen een geïmproviseerd oogziekenhuis op te zetten. Via het E-book kunnen bezoekers ook thuis nog de beelden uit de Congolese brousse bewonderen.

Toegankelijkheid
Bijzonder aan de tentoonstelling is dat ze ook toegankelijk is voor blinden en slechtziende personen dankzij een audiodescriptie. De audiobeschrijving vertelt niet enkel wat er op de foto te zien is maar brengt ook de emoties van een beeld over.

Praktisch
De fototentoonstelling loopt van 18 januari tot 28 maart in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. Ze is gratis te bezichtigen tijdens de consultatie-uren.
De audiodescriptie kan voor groepen besteld worden via info@lightfortheworld.be en kost 50 euro.

Het e-book van de tentoonstelling kan je hier downloaden