COVID-19: hoe reageren de partnerziekenhuizen?

  Deze update verscheen op 27 april 2020.

  Hoewel de coronacrisis duidelijk impact heeft op de werking van onze partnerziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania, blijven ze open om dringende oogzorg te verlenen. De medische teams zijn gemotiveerder dan ooit om iedere patiënt te helpen.


  Dat zegt ook dokter Theophile Tuyisabe, medisch directeur van ons partneroogziekenhuis in Kabgayi, Rwanda: “Zelfs tijdens deze crisis, doet ons team al het mogelijke om te zorgen dat niemand blind wordt omdat zij geen toegang hebben tot oogzorg.”

  Consultaties en extra voorzorgsmaatregelen

  Onze partnerziekenhuizen nemen alle nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en hun personeel te beschermen. Het aantal patiënten is in de meeste van onze ziekenhuizen zeer sterk gedaald. De artsen behandelen er vooral dringende gevallen zoals infecties, trauma’s, plots gezichtsverlies, …

  De patiënten moeten extra hygiënemaatregelen volgen zoals handen wassen en afstand houden. De meeste van onze ziekenhuizen hebben echter een beperkte stock maskers, handschoenen, alcoholgels, enzovoort. Licht voor de Wereld volgt van dichtbij op om het nodige materiaal zo veel mogelijk te voorzien. Zo is op dit moment een grote levering onderweg naar Congo met onder andere 11.590 paar handschoenen en 21.000 dosissen paracetamol. Bovendien financiert Licht voor de Wereld onder andere in Congo sensibiliserende posters om op te hangen in de ziekenhuizen.

  We zorgen er zo veel mogelijk voor dat de mensen die hulp nodig hebben, het ziekenhuis bereiken. In Rwanda rijdt bijvoorbeeld geen openbaar vervoer meer. Het Kabgayi ziekenhuis zet transport in voor de kinderen met retinoblastoom, een oogkanker, zodat ze hun behandeling kunnen verderzetten.

  De daling in het aantal patiënten zal een enorme economische impact hebben op onze partnerziekenhuizen. Bovendien zijn steeds meer patiënten afhankelijk van de sociale dienst voor hun operatie. De stijgende voedselprijzen als gevolg van de coronacrisis, bemoeilijken het leven van de plaatselijke bevolking. Het treft vooral de armste mensen die het al moeilijk hadden om rond te komen. Jouw steun aan Licht voor de Wereld zal cruciaal zijn om onze partnerziekenhuizen draaiende te houden en iedereen toegang te blijven geven tot goede oogzorg.

  Mobiele klinieken, expertenmissies en opleidingen voorlopig uitgesteld

  Onze partnerziekenhuizen organiseren regelmatig mobiele klinieken. Daarbij gaat een medisch team naar meer afgelegen gebieden of kleinere regionale ziekenhuizen om daar consultaties en operaties uit te voeren. Door de coronacrisis zijn deze mobiele klinieken uitgesteld. Zo zal de outreach door het team van het KCMC-ziekenhuis naar Saint Francis in Ifakara, Tanzania pas later dit jaar kunnen plaatsvinden.

  Licht voor de Wereld stuurt ook geregeld experten naar haar projecten om de plaatselijke medische teams opleidingen te geven en nieuwe technieken aan te leren. Zo stonden bijvoorbeeld twee expertenmissies naar Rwanda gepland. Het medisch personeel zou een extra opleiding orthopedie en chirurgie voor strabisme (scheelzien) krijgen. De coronacrisis maakt internationale reizen voorlopig onmogelijk. Daarom zijn deze expertenmissies voorlopig opgeschort.

  Licht voor de Wereld wil plaatselijke artsen zo goed mogelijk opleiden en ervoor zorgen dat onze partnerziekenhuizen een sterke medische staf ter beschikking hebben. We vinden het dus ontzettend belangrijk om opleidingen te financieren. Ook hierop heeft de coronacrisis een effect. Zo volgen bijvoorbeeld enkele Tanzaniaanse medewerkers een opleiding tot oogarts of optometrist. Het is voorlopig nog onduidelijk of alle opleidingen zoals gepland zullen kunnen doorgaan. Uiteraard zal Licht voor de Wereld er mee op toezien dat alle gestarte opleidingen zo snel mogelijk kunnen worden verdergezet.

  Isabelle Verhaegen, directeur van Licht voor de Wereld:

  “We houden intens contact met al onze partnerziekenhuizen en teams ter plaatse. Het zijn moeilijke tijden, maar de wederzijdse solidariteit is groter dan ooit. We zijn fier op ons medisch en administratief personeel in Congo, Rwanda en Tanzania en zijn hen ontzettend dankbaar voor hun blijvende moed en inzet.”

   

  De steun van onze trouwe sympathisanten zal in de volgende maanden meer dan ooit van belang zijn. Elke bijdrage telt. Samen kunnen we de meest kwetsbare mensen helpen. Doe vandaag nog een gift.