COVID-19: Congolese dokter Ngbenga getuigt

  Deze update verscheen op 15 april 2020.

  De coronacrisis blijft voorlopig beperkt in Afrika. Toch treft het virus steeds meer Afrikaanse landen waar Licht voor de Wereld werkt, waaronder Congo. Als de Covid-19-pandemie diep doordringt in het land, met ondermaatse gezondheidszorg en slecht uitgeruste zorgvoorzieningen, dan wordt dat een medische en een menselijke catastrofe.

  Dokter Jean-Marie Ngbenga, coördinator van Licht voor de Wereld in Congo, beantwoordt voor ons een aantal vragen over de pandemie en de impact ervan op Congo. Door zijn jarenlange ervaring als arts in de publieke gezondheidszorg is hij goed geplaatst om de situatie in te schatten. Hij deelt onder andere zijn vrees voor de sociaal-economische gevolgen.

  Waarom is de verspreiding van Covid-19 in Congo zo zorgwekkend?

  Dokter Ngbenga hoopt uit de grond van zijn hart dat het virus niet zo hard toeslaat in Congo als in Europa en andere werelddelen. Hij benadrukt dat een lockdown onmogelijk is: “Want mensen leven van dag tot dag en om dat te doen moeten ze buitenkomen, op zoek gaan naar geld en eten, naar voedsel voor de familie.”

  De socio-economische impact van de coronacrisis in Congo

  De prijzen van basisgoederen zijn enorm gestegen in alle landen waar Licht voor de Wereld werkt. Onze Congolese collega Jean-Marie merkt dat vele producten drie tot wel vier keer duurder zijn. Hij is vooral bezorgd om de meest kwetsbare mensen: “Naast een gezondheidsramp, moeten we ons ook aan echte socio-economische ramp verwachten.”

  De impact op de sociale dienst

  Alle partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld blijven open om dringende oogzorg te verlenen. Maar er is nu al een daling in het aantal patiënten. “Velen van hen komen in het ziekenhuis toe in een totale staat van armoede en kunnen helemaal niets bijdragen aan de zorg.” De eigen inkomsten dalen. “De sociale dienst dreigt overstelpt te worden met aanvragen”, vreest dokter Ngbenga. Op lange termijn is deze situatie niet houdbaar.

  Solidariteit is nu meer dan ooit nodig

  De dokter roept op tot internationale solidariteit: “Als in een dorp alle huizen branden, is het logisch dat je eerst je eigen huis blust. Maar ondanks dat wil ik een oproep doen op aan alle mensen van goede wil, overal in de wereld, om zich niet enkel bezig te houden met het eigen huis, maar om ook aan het Congolese volk te denken.”

  We danken ons medisch en administratief personeel in Congo, Rwanda en Tanzania oprecht voor hun blijvende inzet en moed.

  De steun van onze trouwe sympathisanten zal in de volgende maanden meer dan ooit van belang zijn. Elke bijdrage telt. Samen kunnen we de meest kwetsbare mensen helpen: doe vandaag nog een gift.

  Foto header: Anneleen Van Kuyck

   

  Lees hier het verhaal van Kazimoto, een jonge patiënt die door de sociale dienst werd geholpen.