Karen VDB

COVID-19: update uit onze partnerlanden

  Deze update verscheen op 5 maart 2021.

  In de Belgische media krijgen we elke dag een uitgebreide update van de coronacijfers in ons land. Over de situatie in Afrika horen we minder. Er zijn niet voor alle landen in Sub-Sahara-Afrika officiële cijfers beschikbaar over het aantal besmettingen en doden, maar het is duidelijk dat het coronavirus ook hier nog steeds een grote impact heeft. Met dit artikel geven we graag een update van de situatie in onze partnerlanden: Rwanda, Tanzania en Congo.

  Rwanda

  In Rwanda spreekt de regering sinds november 2020 van een “tweede golf” in de coronapandemie. Dit gaat gepaard met opnieuw strengere maatregelen om het aantal besmettingen in te perken. Het land, dat ongeveer 12 miljoen inwoners telt, kent sinds de start van de epidemie ongeveer 18.900 besmettingen en 260 doden door het coronavirus.

  Rwanda speelt in Sub-Sahara-Afrika een voortrekkersrol in de vaccinatiestrategie. De eerste vaccinaties in Rwanda zijn al toegediend. Het land verwacht nog meer vaccins via onder andere het VN-project Covax en de Afrikaanse Unie. Covax is een wereldwijd initiatief, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, om ook aan ontwikkelingslanden vaccins te leveren. President Kagame riep de Afrikaanse landen op om met één stem te spreken over het belang van de vaccinatie.

  Het district van Muhanga, waar het Kabgayi oogziekenhuis zich bevindt, is momenteel in lockdown. Het oogziekenhuis in Kabgayi, sinds jaren partner van Licht voor de Wereld, neemt extra maatregelen om zijn personeel en patiënten te beschermen. Zo is de wachtruimte vergroot, zodat er nog meer plaats is voor social distancing. Bovendien probeert het ziekenhuis zo veel mogelijk over te schakelen naar een papierloos systeem, en maakt het dus gebruik van digitale dossiers. Ten slotte verstrengt het ziekenhuis de bestaande maatregelen verder: er wordt steng toegekeken op het wassen van de handen, de temperatuur van de patiënten wordt gemonitord, …

  Het Kabgayi ziekenhuis voelt de negatieve effecten van de pandemie enorm. Twee medewerkers testten recent positief en hoewel ze weinig symptomen vertonen, volgen ze de thuisisolatie strikt op. Het aantal consultaties is dramatisch verminderd. Het team voert nu slechts 60-80 consulaties en 5-10 operaties per dag uit, vergeleken met 100-120 consultaties en 20-30 operaties in normale tijden. Dit heeft uiteraard ook een impact op de inkomsten van het ziekenhuis, die het voorbije jaar enorm zijn gedaald.

  In Rwanda zijn de scholen sinds november weer open. De gespecialiseerde leerkrachten van ons programma inclusief onderwijs blijven zich inzetten om blinde en slechtziende leerlingen te ondersteunen. Dit doen ze zowel thuis als op school, om ervoor te zorgen dat de kinderen hun opleiding kunnen blijven verderzetten.

  Tanzania

  Officieel is Tanzania vrij van het coronavirus. Het Tanzaniaanse ministerie van Gezondheid meldt geen geregistreerde besmettingen of sterfgevallen. Niets is minder waar, zegt de correspondente van VRT NWS. “Er zijn zoveel begrafenissen en de ziekenhuizen liggen vol. Maar die doden worden weggezet als korte ziektes of mensen met ademhalingsproblemen”, vertelt ze in ‘De ochtend’ op Radio 1.

  De Tanzaniaanse overheid moedigt haar bevolking aan om zich met traditionele geneeskunde zoals stoominhalatie te beschermen tegen het coronavirus. De president geeft voorlopig aan geen vaccins te zullen bestellen, zo berichtte VRT NWS in februari.

  Daartegenover heeft de zowel de katholieke als evangelische kerk in Tanzania via respectievelijk het Tanzania Episcopal Conference (TEC) en Evangelical Lutheran Church of Tanzania (ELCT) de gelovigen opgeroepen om nog steeds voorzichtig te zijn en rekening te houden met het coronavirus.

  Het virus heeft uiteraard ook impact op onze projecten in Tanzania. Onze partnerziekenhuizen nemen extra maatregelen om hun medewerkers en patiënten te beschermen: mondmaskers en handhygiëne zijn verplicht. Ons programma inclusief onderwijs blijft lopen. Aangezien de scholen in Tanzania open bleven, konden de gespecialiseerde leerkrachten van Licht voor de Wereld blinde en slechtziende kinderen blijven ondersteunen.

  Congo

  Officieel registreerde Congo sinds de start van de epidemie iets meer dan 700 doden. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze cijfers niet betrouwbaar en sterven er meer mensen. Het leven lijkt echter op vele plaatsen in Congo opnieuw ‘zijn gewone gang’ te gaan. De Congolese bevolking houdt nog weinig rekening met social distancing en dragen veelal geen mondmasker. Op 22 februari zijn ook de scholen in heel Congo opnieuw geopend. De avondklok blijft wel van kracht in onder andere Kinshasa, waar het aantal besmettingen het hoogst ligt.

  Een vaccinatiecampagne in Congo zal duidelijk gepaard moeten gaan met een goede informatiecampagne. Toen eind februari het gerucht zich verspreidde dat schoolkinderen zouden worden gevaccineerd, brak in verschillende provincies paniek uit, zo berichtte La Libre. Ouders haalden in paniek hun kinderen van school, uit angst dat zij gevaccineerd zouden worden. Het wantrouwen is groot. De minister van Volksgezondheid, Dr. Eteni Longondo startte de lancering van de covid-19 bewustmakingscampagne. Hierbij zullen gemeenschapswerkers worden ingezet om de bevolking te overtuigen van het nut van vaccinatie.

  In onze drie partnerlanden blijven de teams van Licht voor de Wereld zich onverminderd inzetten. Ze blijven hun uiterste best doen om iedere patiënt kwaliteitsvolle oogzorg te bieden en kinderen met een visuele beperking te ondersteunen. We danken ons medisch en administratief personeel in Congo, Rwanda en Tanzania oprecht voor hun blijvende inzet en moed.De steun van onze trouwe sympathisanten blijft essentieel. Elke bijdrage telt. Samen kunnen we de meest kwetsbare mensen helpen: doe vandaag nog een gift.

   

  Meer informatie?

  Our World in Data geeft een indrukwekkend overzicht van het aantal besmettingen, doden en vaccinaties. Het Rwandese gezondheidsministerie publiceert de dagelijkse coronacijfers op Twitter. Recent nieuws over de situatie in Rwanda vind je ook op The New Times, een online Rwandese nieuwssite. De correspondente van VRT NWS in Tanzania gaf recent deze update over de situatie in het land. De officiële coronacijfers van de Congolese overheid kan je terugvinden op de site Stop Coronavirus.

  Foto’s: Karen Vandenberghe