Covid-19: update uit Congo

  Deze update verscheen op 11 juni 2020.

  Het coronavirus treft ook Afrika. Dokter Jean-Marie Ngbenga, coördinator van Licht voor de Wereld in Congo spreekt ons over de situatie in zijn land:

  “De situatie wordt steeds ernstiger en de mensen beseffen dat ook”, vertelt hij.

  Het coronavirus leek Afrika later te bereiken dan Europa, maar in Congo neemt ondertussen het aantal besmettingen en sterfgevallen door corona toe. “Toch wordt er weinig getest”, legt Jean-Marie uit. Hij werkt en woont in Lubumbashi, een grote stad in het zuiden van Congo. “Vaak denken mensen dat ze gewoon de griep hebben, omdat het seizoen wisselt.”

  Vele ziekenhuizen zijn ook niet goed genoeg voorbereid om patiënten met corona te ontvangen. De provinciale overheid wil nu het medisch personeel beter opleiden om te kunnen omgaan met besmette coronapatiënten, maar feit blijft dat er te weinig testcapaciteit is.

  Jean-Marie vertelt ons dat ook de scholen voorlopig dicht blijven. In het secundair onderwijs wordt er geprobeerd online les te geven (bvb. via WhatsApp). Uiteraard is dit voor sommige families niet evident en hebben vele gezinnen geen toegang tot internet. De kinderen moeten vrijdag pakketjes ophalen op school met huistaken, die ze dan doorheen de week thuis maken. De leerlingen zullen wellicht enkel op het einde van het schooljaar nog eens terug mogen gaan om examens af te leggen. In het lager onderwijs gaan de examens enkel over de leerstof die de kinderen al voor de lockdown kregen.

  Partnerziekenhuizen zorgen voor minimumdienstverlening

  Onze partnerziekenhuizen zorgen voor een minimum dienstvelening. Een deel van het personeel blijft afwisselend thuis. Zo zijn er niet te veel mensen tegelijk aanwezig en kunnen de afstandsregels zo veel mogelijk gerespecteerd worden. Met kleinere problemen komen de mensen niet meer naar het ziekenhuis. “Desondanks blijven onze medische teams zich hard inzetten om alle dringende gevallen goed te behandelen en te opereren”, verzekert Jean-Marie ons.

  Op 21 juni zal de overheid verdere beslissingen nemen en eventueel nieuwe maatregelen aankondigen. “Onze partners wachten tot de lockdown voorbij is. Ze proberen hun werk tijdens deze crisis zo goed mogelijk verder te zetten. Iedereen maakt volop de oefening om te bekijken hoe consultaties en operaties op een zo veilig mogelijke manier kunnen aangepakt worden.”


  Om het personeel van onze partnerziekenhuizen zo goed mogelijk te beschermen, kocht Licht voor de Wereld 11.590 paar beschermende handschoenen aan. Foto’s: LvdW

  We danken ons medisch en administratief personeel in Congo, Rwanda en Tanzania oprecht voor hun blijvende inzet en moed.

  De steun van onze trouwe sympathisanten zal in de volgende maanden meer dan ooit van belang zijn. Elke bijdrage telt. Samen kunnen we de meest kwetsbare mensen helpen: doe vandaag nog een gift.

  Foto header: Anneleen van Kuyck.