fbpx
 

Congo: besmettingen voorlopig beperkt

Congo: besmettingen voorlopig beperkt

Deze update verscheen op 7 april 2020.

‘Tot opluchting van velen, blijft het aantal coronabesmettingen in Afrikaanse landen als Congo voorlopig beperkt’, zegt Wim Van Damme die voor het Tropisch Instituut Antwerpen in Kinshasa werkt. De professor adviseert de Congolese overheid over de aanpak van deze pandemie. ‘We tellen tien tot vijftien bevestigde gevallen per dag.’ (De Standaard, 4 april)

Spijtig genoeg stierven ondertussen ook in Congo wel al de eerste patiënten aan de Covid-19 pandemie. President Félix Tshisekedi heeft de noodtoestand uitgeroepen. De hoofdstad Kinshasa, waar de meeste gevallen werden geregistreerd, wordt afgezonderd van de rest van het land. Het zuiden van Congo waar onze partnerziekenhuizen gelegen zijn, blijft tot nu toe, gespaard. Er wordt echter gevreesd voor een tekort aan geneesmiddelen indien de situatie verder escaleert zoals hier in België.

18 mensen overleden, 161 vastgestelde gevallen

Verpleger Marcelin meet de temperatuur van alle mensen die op consultatie langskomen.

Sinds 10 maart 2020, het officiële begin van de epidemie in Congo, steeg het aantal vastgestelde besmettingen heel snel naar 161. Er zijn reeds 18 mensen gestorven en ondertussen zijn 3 personen genezen verklaard. Het overgrote deel van de besmette mensen bevinden zich in de hoofdstad. President Félix Tshisekedi heeft de noodtoestand afgekondigd. De ‘Gombe’ wijk in Kinshasa, die aanzien wordt als het epicentrum van de epidemie, wordt geïsoleerd.

Op maandag 6 april komt er een volledige lockdown van de wijk en 1.100 politieagenten moeten deze toestand afdwingen. Er zullen controleposten opgezet worden rond Gombe waarbij de temperatuur gemeten wordt van de mensen die er voorbijkomen. Verder worden er wasbakken voorzien om de handen te wassen. De controles zullen systematisch gebeuren. Eigenlijk zou er op zaterdag 28 maart reeds een lockdown ingaan maar de regering heeft dat plan afgeblazen en de maatregel dus uitgesteld. De reden zou zijn dat, sinds de aankondiging van de lockdown, de prijzen op de markt van basisgoederen omhoogschoten. De lockdown dreigde ook “onveiligheid bij de bevolking te veroorzaken”.

En inderdaad, sinds de aankondiging van de lockdown was er een echte stormloop naar de winkels en markten en sloegen de inwoners van Kinshasa aan het hamsteren. Gevolg: de prijzen van basisgoederen rezen de pan uit tot groot ongenoegen van de bewoners van wie velen in armoede leven.

De regering hoopt, met de lockdown, de verdere verspreiding van het virus in de stad in te dammen.

Impact op onze projecten

In Congo werkt Licht voor de Wereld samen met plaatselijke partners in de steden Lubumbashi, Likasi, Kolwezi en Mbuji-Mayi. Tot nu toe blijven deze provincies gespaard van de pandemie en gaat het leven bijna gewoon door. Maar, net als in Kinshasa, zijn de prijzen van basisgoederen (bloem, rijst, …) fors gestegen. Er wordt tevens gevreesd voor een verstoring van het handelsverkeer met buurland Zambia.

Iedereen moet verplicht de handen wassen bij aankomst.

In Lubumbashi werden lockdown maatregelen afgekondigd omdat er bij twee mensen gevreesd werd voor besmetting met het coronavirus. Maar de tests bleken negatief. Markten en winkels zijn open net als de overheidsdiensten en sommige bedrijven. Scholen en kerken werden wel gesloten net als de banken, de organisaties van de Verenigde Naties en de internationale ngo’s. Zij hebben gekozen voor thuiswerk om de gezondheid van hun personeel te beschermen.

Onze partneroogziekenhuizen hebben hun werking aan de situatie aangepast en nemen de nodige hygiënemaatregelen. Ze nemen de temperatuur van de patiënten, verplichten iedereen om de handen te wassen. Er zijn een beperkt aantal consultaties van patiënten en er is in elk ziekenhuis minder personeel aanwezig.

De school voor blinde kinderen in Nuru is gesloten en de leerkrachten zijn met verlof. De leerlingen die ver van huis wonen blijven in het internaat van de school. De forse stijging van de levensmiddelen-prijzen is rampzalig voor de school die verder in het levensonderhoud van de kinderen moet voorzien.

Het Inclusief Onderwijsprogramma dat in de scholen van Lubumbashi loopt is voorlopig opgeschort omdat alle scholen gesloten zijn.

Medische en menselijke catastrofe

Tijdens de onderzoeken draagt het medisch personeel de nodige beschermende kledij: handschoenen en een masker.

Als de Covid-19-pandemie diep doordringt in een land als Congo, met ondermaatse gezondheidszorg en slecht uitgeruste zorgvoorzieningen, dan wordt dat een medische en een menselijke catastrofe. Bovendien leeft de meerderheid van de bevolking van ‘informele jobs’ om te overleven. Het is heel moeilijk om van deze mensen te eisen dat zij strenge lockdown maatregelen naleven.

Licht voor de Wereld dankt het medisch en administratief personeel van haar partners in Congo oprecht voor hun toewijding en solidariteit in deze moeilijke tijden. Onze organisatie is fier met deze partners te kunnen samenwerken en hoopt dat wij ons samen verder kunnen inzetten voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

 

Hier kan je de impact van de pandemie in elk land volgen.

 

Lees ook: