Consola & familie

Consola kan nu zijn droom waarmaken

  “Neen, ik speel geen voetbal meer. In augustus kreeg ik bij het spelen een tak in mijn oog. Hierdoor kreeg ik cataract.” Consola is acht jaar en door die tak dreigde hij het zicht in zijn linkeroog te verliezen. Gelukkig kon hij terecht in de Mwangaza oogkliniek in Kolwezi. “Dat liep via een goede vriend, die me vertelde dat ik voor een raadpleging en een operatie terecht kon in Mwangaza”, zegt vader Jean-Paul Shimba. “Aanvankelijk had ik er geen vertrouwen in, je weet hoe dat gaat in Congo. De moeder van die vriend zag niets meer en na de operatie kon ze weer zien. Ga snel, zei hij me. Ik heb dan een afspraak gemaakt, de consultatie kostte 2.500 francs congolais (1,35 euro). Omdat Consola acht jaar oud is, was de operatie gratis. Twee weken geleden is hij geopereerd.”

  Schrik voor de operatie

  Met succes. Een dag na de operatie was Consola al uit het ziekenhuis en kon hij weer zien. Consola had geen schrik voor de operatie, zegt hij. “Maar ik des te meer”, aldus zijn vader. “Ik had schrik dat hij zijn zicht volledig zou verliezen. J’ai prié le bon Dieu, ik heb tot God gebeden voor een goede afloop. Hij heeft een week lang druppels in zijn ogen moeten doen. Nu heeft hij nog congé medicale en mag dus niet voetballen.” Consola droomt ervan om later truckchauffeur te worden, als het kan met een grote truck in een van de mijnen in Kolwezi.

  Consola

  Cataract: eenvoudig te verhelpen

  Cataract is in Afrika de voornaamste oorzaak van blindheid. De ziekte is relatief eenvoudig te verhelpen door het verwijderen van de troebele ooglens en ze te vervangen door een kunstlens.
  Een cataractoperatie kost 52 euro. Voor kinderen loopt dit op tot 150 euro, omdat ze meestal onder totale verdoving geopereerd worden. In de partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld zijn deze operaties voor kinderen gratis.*

  We hebben uw steun nodig om kinderen als Consola gratis te opereren
  Doe een gift en schenk zicht.

   

  *Ingekorte versie van het artikel van Roger Huisman in Het Belang van Limburg.