Célestin - Anneleen Van Kuyck

Oogverpleegkundige Célestin aan het woord

  Célestin Mutombo werkt in het Hôpital Général de Référence in Kanzene, Congo. Hij is één van de acht verpleegkundigen die met een studiebeurs van Licht voor de Wereld de opleiding tot Technicien Supérieur en Ophtalmologie (TSO) volgde. Als gespecialiseerd oogverpleegkundige kan hij nu de mensen uit zijn streek eerste zorg bij oogproblemen aanbieden. Bij ernstige aandoeningen verwijst hij door naar het Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi, zo’n klein uurtje rijden van zijn thuisbasis.

  Zuster Jeanette Boniche Rosales, Medisch Directeur van het Centre Hospitalier de Référence in Kanzene, windt er geen doekjes om: “Célestin was de ideale kandidaat voor de studiebeurs van Licht voor de Wereld. Een harde werker die gekend is bij de mensen in de omgeving. Omdat de opleiding zou plaatsvinden in Kinshasa, vonden we het belangrijk dat Célestin zelf zou kunnen kiezen of hij voor langere tijd zijn vrienden en familie niet zou kunnen zien. Dat vond Célestin geen probleem.”

  “Vandaag is basisoogzorg voor alle mensen uit de streek een feit”

  Doos met verschillende soorten brilglazen
  “Ik ben in november 2017 vertrokken naar Kinshasa voor mijn opleiding,” vertelt Célestin, “waar ik tot oktober 2018 bleef. De omkadering die ik daar kreeg was geweldig.

  Vóór mijn terugkomst uit Kinshasa, was er van oogzorg in Kanzene helemaal geen sprake. Vandaag is basisoogzorg voor alle mensen uit de streek een feit. Nu kan ik bijziendheid makkelijk oplossen door ze vast te stellen en aangepaste brillen te bestellen in Kolwezi. Deze haal ik dan zelf om ze bij de patiënten te leveren. Voor de meer ingewikkelde diagnoses sturen we de patiënten nog steeds naar Mwangaza. En geraken de mensen niet tot bij ons, dan gaan wij gewoon tot bij hen.

  We zijn uitgelaten over de steun van Licht voor de Wereld. Dankzij hen heb ik de nodige kennis vergaard om mezelf, Kanzene en de Provincie te helpen.”

  Schenk een bril aan een kind.

  Foto’s: Anneleen Van Kuyck