Cédric

Kleine Cédric wil politieman worden!

  Elk kind heeft een hoofd vol dromen: superkrachten hebben, piloot worden, prinses of ridder zijn, niets lijkt onmogelijk. En zo is dat ook voor de zesjarige Cédric. Zijn droom? Politieman worden! Stel je voor dat jij plots blind wordt op zijn leeftijd. Dat je leven voortaan in duisternis gehuld is. Een ramp, weg zijn al die mooie dromen. Je hele leven staat op zijn kop.

  Dat is dus precies wat de kleine Cédric overkomt. Hij woont, samen met zijn ouders en grote zus, in het dorp Nyundo, op de flanken van één van de mooie Rwandese heuvels. Zes maanden geleden begint zijn zicht wazig te worden. “Hij wrijft steeds vaker in de ogen en de tranen lopen ononderbroken over zijn wangen. Het is duidelijkdat er iets niet in orde is”, vertelt zijn mama, Claudine.

  Cédric houdt zich sterk en blijft school lopen, ook al gaat zijn zicht steeds verderachteruit. “Vroeger speelde hij heel graag buiten met de andere kinderen maarnu niet meer. Hij voelt zich gefrustreerd en weent vaak.”

  Samen met zijn mama gaat Cédric naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum waar een verpleger hem onderzoekt. Helaas kan de man niets voor Cédric doen. Hij stuurt hem door naar het Kabgayi oogziekenhuis. Vergeet u niet dat Rwanda slechts 18 oogartsen telt voor 12,3 miljoen inwoners. Het is duidelijk dat de toegang tot kwaliteitsoogzorg niet vanzelfsprekend is voor de bevolking, vooral niet voor de armste mensen. Het Kabgayi oogziekenhuis is partner van Licht voor de Wereld en referentieziekenhuis voor oogzorg.

  “Ik ken het Kabgayi ziekenhuis omdat een buurman hier werd behandeld. Hij was blind en toen hij terug thuis kwam, kon hij opnieuw zien. Het leek wel een wonder”, vertelt Claudine. Dokter  Théophile is de medische directeur van het oogziekenhuis van Kabgayi. Hij onderzoekt Cédric en de diagnose is overduidelijk: cataract. De jongen moet zo snel mogelijk geopereerd worden om opnieuw optimaal te kunnen zien.

  “Ik ben niet bang voor de operatie. De dokter heeft ons gerustgesteld en het personeel is zeer professioneel”, zegt de mama van Cédric. Tijdens de operatie vervangt dr. Théophile de troebele ooglens door een kunstlens. De ingreep wordt onder volledige verdoving uitgevoerd en neemt slechts een halfuurtje in beslag. “Alles is perfect verlopen”, vertelt de oogarts. “Morgen kunnen de oogverbanden weggenomen worden.”

  De volgende dag haalt een verpleegster inderdaad voorzichtig de verbanden weg. Cedric heeft wat tijd nodig om te beseffen dat hij opnieuw kan zien. Er verschijnt een schuchtere glimlach op zijn gezichtje als hij zijn mama ziet. Zij straalt van geluk.

  Cédric droomt weer van een toekomst als politieman, of wie weet, als dokter want dat is dan weer de droom van zijn mama.

  Een zichtreddende cataractoperatie kost slechts 150 euro en heeft een onmiddellijke impact op het leven van kinderen zoals Cédric. In onze strijd tegen vermijdbare blindheid is jouw steun van onschatbare waarde. Wij hebben die steun broodnodig om meer kinderen als de kleine Cédric te kunnen helpen. Doe daarom vandaag nog een gift.