Als het leven wazig wordt…

Musuwaya

Als het leven wazig wordt…

Stel je eens voor dat je zicht geleidelijk aan achteruit gaat en je wazig begint te zien. Tot je zo goed als niets meer ziet. Je hebt cataract, niets meer en niets minder. In België kan een oogarts met een eenvoudige operatie je zicht herstellen.

Zo eenvoudig is het helaas niet overal! Wereldwijd zijn zo’n 14 miljoen mensen blind door cataract. Net als in België, zouden zij opnieuw kunnen zien na een operatie. In ontwikkelingslanden heeft een groot deel van de bevolking echter geen toegang tot kwaliteitsvolle oogzorg.

Al meer dan 20 jaar maakt Licht voor de Wereld oogzorg toegankelijk in Congo, Rwanda en Tanzania.
In 2017 hebben plaatselijke oogartsen van onze partnerziekenhuizen bijna 240.000 consultaties en 20.000 oogoperaties uitgevoerd.

Musuwaya en andere patiënten

Musuwaya kan opnieuw zien!
De Congolese Musuwaya is 55 jaar. Hij is timmerman en, dankzij zijn beroep, kan hij goed zorg dragen voor zijn gezin. Voor zijn werk is een goed zicht onmisbaar om met de nodige precisie te werken en kwaliteitswerk af te leveren. Op een dag begint hij wazig te zien. Zijn zicht vertroebelt en in enkele maanden tijd is hij zo goed als blind. Sindsdien is hij afhankelijk van zijn kinderen en kleinkinderen en dreigt zijn gezin in armoede te vallen.

Maar gelukkig merkt een verpleegster van een mobiele unit, dichtbij zijn dorp, hem op. De oogarts onderzoekt Musuwaya en stelt vast dat hij blind is door cataract. Na een operatie van slechts 15 minuutjes, kan hij opnieuw zien. Enkele dagen later kan de 55-jarige timmerman terug aan het werk en is hij opnieuw zelfredzaam. Dit heeft een positieve impact op zijn leven en dat van zijn familie!

Zo’n operatie was enkel mogelijk dankzij Licht voor de Wereld. Door moderne apparatuur ter beschikking te stellen, oogziektes vroegtijdig op te sporen en operaties uit te voeren, voorkomen en genezen we blindheid in Afrika.

Musuwaya na zijn cataractoperatieJij kan een grote impact hebben op het leven van een blinde persoon als Musuwaya.
Met 52 euro, de kost van een cataractoperatie, red jij iemand zijn of haar zicht. Samen kunnen we vermijdbare blindheid de wereld uithelpen.

Open ogen:
Schenk een cataractoperatie