fbpx
 

Wereld Albinisme Dag

Justin & Nathalie

Wereld Albinisme Dag

Op 13 juni vieren we de Internationale Dag van het Albinisme. Het ideale moment om de getuigenis van Justin en Nathalie te delen. Deze broer en zus hebben beiden albinisme. Ze wonen in één van de armste buitenwijken van Lubumbashi in Congo.

Albinisme is het aangeboren gedeeltelijk of geheel ontbreken van het pigment melanine in de ogen, haar of huid. Omdat ze er anders uitzien, worden mensen met albinisme in sommige Afrikaanse landen vaak gediscrimineerd, uitgesloten of zelfs aangevallen.

Albino’s zijn ook extreem gevoelig voor de zon die de huid en het netvlies kan beschadigen. Door het tekort aan pigment in de ogen zijn Justin en Nathalie erg slechtziend.

Jarenlang hebben ze hierdoor grote moeilijkheden op school. Omdat ze het bord niet goed zien, leren Justin en Nathalie niets bij. Nathalie blijft een tijd thuis, Justin verveelt zich in de klas.

Tot de vader van Justin en Nathalie, via één van de mobiele klinieken, over het werk van het Sainte Yvonne oogziekenhuis hoort. Een ziekenhuis waar blinde en slechtziende kinderen en volwassenen met oogproblemen de nodige medische zorg en rehabilitatie krijgen.

Eén van de oogartsen van Sainte Yvonne onderzoekt de twee jongeren. Hij stelt vast dat een operatie hun zicht spijtig genoeg niet zal verbeteren. Gelukkig is er ook een afdeling ‘visuele therapie’ in het ziekenhuis. De therapeuten werken samen met de albinokinderen om hun zicht te stimuleren en te verbeteren.

Belangrijk is ook dat ze hier visuele hulpmiddelen krijgen: een bril, vergrootglas, handtelescoop en schrijfplank maken hun dagelijks leven gemakkelijker. Justin en Nathalie moeten voor het eerst sinds jaren niet meer ongelofelijk hard turen naar het schoolbord tot ze er hoofdpijn van krijgen. Met plezier schrijven ze de Franse werkwoorden over en berekenen ze moeilijke sommen.

De zestienjarige Nathalie heeft bijna haar school afgewerkt. “Ik mag stilaan beginnen nadenken over verdere studies. Een opleiding textiel lijkt mij erg interessant. Tot voor kort was dit een onmogelijke droom.  Nu ligt de toekomst open.”

Een beroep kiezen, daar denkt de elfjarige Justin nog helemaal niet aan. Hij is al zeer blij dat hij opnieuw kan voetballen met zijn vriendjes. Zijn vader maant hem wel aan om voorzichtig te zijn met z’n nieuwe bril. “Hij denkt soms dat hij de Argentijnse topvoetballer Messi is,” vertelt de man.

Justin en Nathalie hebben veel geluk. Dankzij de hulp die ze krijgen van ons partnerziekenhuis in Lubumbashi gaan ze naar school en krijgen ze de kans om een diploma te halen.

Help ons om blinde of slechtziende kinderen te genezen én hen weer naar school te sturen. Elk kind heeft recht op goede medische zorg en onderwijs. Met verenigde krachten maken we dit mogelijk!