Decentralisatie oogzorg: acht opgeleide TSO’s

  Celeste van het Hôpital Général de Référence in Kanzenze, was één van de acht verplegers die met een studiebeurs de opleiding tot TSO volgde. Als gespecialiseerd oogverpleger kan hij nu de mensen uit zijn streek eerste zorg bij oogproblemen aanbieden. Bij ernstige aandoeningen verwijst hij door naar het Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi.

  Op initiatief van Licht voor de Wereld werd in 2017 een nieuw nationaal oogzorgbeleid voor Congo uitgewerkt. Onze partnerziekenhuizen spelen, dankzij hun expertise, een essentiële rol in de toepassing van de strategie in Zuid-Congo. Dit beleid voorziet onder meer in de decentralisatie van oogzorg om deze dichter bij de bevolking te brengen.

  Om dit in de praktijk om te zetten, kregen acht lokale verplegers uit acht verschillende gezondheidszones* in Zuid-Congo, een studiebeurs van Licht voor de Wereld om tot Technicien Supérieur en Ophtalmologie (TSO) of gespecialiseerde oogverpleegkundige te worden opgeleid. Daarna gingen zij terug aan de slag in het ziekenhuis waaraan zij voorheen verbonden waren.

  Geneesmiddelen, apparatuur en brillen werden ter beschikking gesteld van de gezondheidscentra waarvan deze acht TSO’s afkomstig zijn. Zo kunnen ze patiënten met oogproblemen opsporen en behandelen.

   

  * Het gaat om volgende gezondheidszones: Kalamba, Kafakumba, Kanzenze, Kilela Balanda, Sakania, Kipushi, Kapalowe en Mufunga.

  Maak oogzorg mee toegankelijk in Congo. Doe een gift.

  Foto’s: © Anneleen Van Kuyck