fbpx
 

16 juni: Dag van het Afrikaanse Kind

Abdul & Mwajuma

16 juni: Dag van het Afrikaanse Kind

Ter gelegenheid van de Dag van het Afrikaanse Kind op 16 juni, vestigt Licht voor de Wereld de aandacht op de moeilijke omstandigheden waarin blinde en slechtziende kinderen in Afrika leven. Het gebrek aan oogzorg heeft dramatische gevolgen. 60 procent van de blinde kinderen sterft binnen de twee jaar nadat hun handicap optreedt. Zij die overleven worden vaak uitgesloten en gestigmatiseerd. Ze hebben meestal geen toegang tot onderwijs. Toch zijn er oplossingen…

Elke minuut wordt ergens in de wereld een kind blind

Volgens de statistieken van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt elke minuut ergens in de wereld een kind blind. 1,4 miljoen kinderen zijn onomkeerbaar blind en hebben begeleiding nodig om zich volledig te kunnen ontplooien op psychologisch en persoonlijk vlak.

Cataract of staar, een vertroebeling van de ooglens, is één van de belangrijkste oorzaken van blindheid bij kinderen in Afrika. Meer dan de helft van de kinderen met een visuele beperking lijdt aan cataract. Nochtans kan een oogarts deze ziekte behandelen met een relatief eenvoudige operatie. Andere oorzaken van kinderblindheid zijn vitamine A-tekort, onbehandelde oogontstekingen en glaucoom.

3.000 zichtreddende oogoperaties bij kinderen

De strijd tegen vermijdbare kinderblindheid is een prioriteit voor Licht voor de Wereld. De organisatie maakt oogzorg toegankelijk voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze werkt samen met lokale partners en steunt oogziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania. Lokale oogartsen in de door Licht voor de Wereld gesteunde oogziekenhuizen behoeden jaarlijks zo’n 3.000 kinderen voor blindheid.

Recht op onderwijs

In ontwikkelingslanden heeft slechts 10 procent van de kinderen met een beperking toegang tot onderwijs. Dat geldt ook voor blinde en slechtziende kinderen. De bestaande onderwijsstructuren beschikken niet over de nodige aangepaste uitrusting om deze kinderen op te nemen. Bovendien worden blinde kinderen dikwijls gestigmatiseerd, als minderwaardig beschouwd en uitgesloten uit het onderwijs en ook uit de samenleving in het algemeen.

Meer dan 400 blinde en slechtziende kinderen geïntegreerd in ‘gewone’ scholen

Licht voor de Wereld steunt onderwijsprogramma’s die streven naar inclusief onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen. Om de vooroordelen, waarvan deze kinderen nog steeds het slachtoffer zijn, te bestrijden gaan kinderen met een visuele handicap naar een ‘gewone’ school, samen met ziende leeftijdsgenootjes. Indien nodig krijgen ze hulpmiddelen, zoals een schrijfplank of een loep, zodat ze de lessen goed kunnen volgen. Gespecialiseerde leerkrachten zorgen voor de begeleiding van zowel de leerling en de ouders als de klasleerkracht. Jaarlijks krijgen meer dan 400 kinderen met een visuele beperking ondersteuning door de programma’s van Licht voor de Wereld in Tanzania en Congo.

Getuigenis: Abdul kan weer zien

De kleine Abdul leeft met zijn moeder Mwajuma in de schaduw van de Kilimanjaro in Tanzania. Hij is blind sinds zijn geboorte. Zijn moeder heeft hij nooit gezien.

Abdul met oogverband na operatie

Het KCMC-ziekenhuis biedt soelaas. De oogafdeling krijgt sinds 2013 ondersteuning van Licht voor de Wereld. Voor de ngo is de bestrijding van vermijdbare kinderblindheid topprioriteit.

De kinderoogarts van het ziekenhuis is voorzichtig positief. Abdul heeft cataract aan beide ogen. Dit is een vertroebeling van de ooglens. Een relatief eenvoudige ingreep zal Abdul letterlijk een kijk op de wereld bieden. Het enige wat hiervoor dient te gebeuren, is het vervangen van de ooglens door een kunstlens.

Abdul kan zijn mama voor het eerst zien

De oogarts heeft een half uurtje nodig om Abdul’s linkeroog te opereren. Tijdens het ontwaken uit de narcose blijft mama Mwajuma naast haar zoontje zitten. Ze stelt hem gerust.

De volgende dag haalt de dokter Abdul’s oogverband weg. De jongen kijkt voor de eerste keer recht in de ogen van zijn mama. Woorden volstaan niet om het gevoel te beschrijven van moeder en zoon. Eindelijk kan Abdul de wereld ontdekken en de Kilimanjaro met eigen ogen zien.

Al 21 jaar zorgt Licht voor de Wereld dat kinderen als Abdul en volwassenen met zichtproblemen, toegang hebben tot kwaliteitsvolle oogzorg.